Kosarad A kosarad üres... egyelőre :) Szeretném megrendelni »

Milyen hordozó való egy újszülöttnek?

Valóban csak a szövött kendő és a karikás?

Újszülöttnek csak a szövött és karikás kendő az optimális?
Te tudod milyen hordozó megfelelő egy újszülött babának?
Te is össze vagy zavarodva a sok egymásnak ellentmondó nézet között, hogy milyen hordozót válassz? Vagy te tudod mi a helyes? Ha úgy érzed igen, akkor olvasol valamit, és rájössz, hogy mégsem.

Milyen hordozó való egy újszülöttnek?

Mindannyian így vagyunk ezzel!

Amikor újszülöttünkkel hazaérkezünk a kórházból - főként első baba esetén -, noha valószínűleg régóta készülünk a feladatra, sok új helyzet és felelősség szakad ránk egyik pillanatról a másikra. És még korábbi tapasztalatainkra sem számíthatunk, ha első gyerekről van szó.
Noha azt gondoljuk, mindent jó előre elolvastunk a gyerekvállalás, gyereknevelés, gyerekgondozás témában, ám vannak olyan kérdések, hol magának a szakirodalomnak a véleménye is megoszlik.

Ilyen az újszülöttek hordozásának kérdésköre is. 

Három iskola létezik a témával kapcsolatban. Az általános tényként kezelt nézet szerint újszülött babának csak a szövött kendő és a karikás kendő a megfelelő.

Ugyan a hordozóiskolák szemlélete sokat változott az elmúlt évek során, még mindig sokan vannak ezt a túlontúl dogmatikus nézetet vallók illetve a túl megengedők, és sajnos még mindig kisebb számban azok, akik az arany középutat szeretnék járni. Az elmúlt időszak tudományos tapasztalatainak hatására ugyan a keményvonalas irányvonalba tartozók is lágyultak valamelyest, mivel a héköznapi életben egyre megkerülhetetlenebb és elfogadottabb szempont lett a családok igényeinek kielégítése, az anya kompetenciája, kényelme, eszközválasztásának joga is.

Ezek az egymásnak ellentmondó nézetek pedig számos fórumon artikulálódnak. 
És bizonyára valószínűleg jól összezavarnak téged is!

Hiszen a döntés, a felelősség és az esetleges következmény a tiéd.

Vívódsz tehát a különféle nézetek és tudományosnak ható magyarázatok között, s amikor már majdnem úgy érzed, tudod mi a helyes, egy újabb blogbejegyzés és kéretlen jótanács között megint azon morfondírozhatsz: Vajon jó lesz, ha ezt a hordozót választod? Nem fogsz vele ártani?

Sokan itt adják fel, bele sem vágnak a hordozásba.

Pedig hordozni nemcsak hasznos, de a számodra megfelelő eszköz kiválasztásával jó dolog is!

Hogy eloszlassam kételyeidet a választás bonyolultságával és nehézségével kapcsolatban nézzük először azt, hogy

minek is kell megfelelnie egy hordozónak egy újszülött szempontjából.

A helyes megtámasztás biztosítása

Ügyelnünk kell arra, hogy megfelelően támasszuk meg a csípőövet a hordozóban, a baba lába legyen terpesz, vagy inkább "M" (terpesz guggoló) lábtartásban (térdek kb. köldök magasságáig felhúzva). Újszülöttnél csak az utóbbi lábtartás fog megvalósulni, mert egyrészt ennél a pozíciónál fog egészségesen gömbölyödni a háta - létrehozva egy komfortos, pocakléthez közeli helyzetet -, másrészt a kontraktúrák (ízületek korlátozott mozgása) miatt valószínűleg nem fog engedni más lábtartást. Az újszülöttek hordozásáról bővebben itt olvashatsz.

A helyes támaszmagasság biztosítása

Újszülötteket minimum tarkóig/fülközépig, 4 hónapos babákat legalább a vállukig kell az eszközzel megtámasztani. Ezek a minimum határok, ettől természetesen eltérhetsz, pl. fél évest is megtámaszthatsz tarkóig - ha engedi, igényli. A későbbiekre nézve elárulom, addig jó egy hordozó, amíg minimum lapockáig támaszt, és a combokat minimum vízszintesen tartja.

Optimális testhelyzet biztosítása

A hordozó érjen térdhajlattól térdhajlatig. Vannak olyan eszközök, pl. csatosok, amik combközépig érve is vízszintesen tartják a gyermek lábát. Később, már járó kisgyermeknél nem baj, ha az eszköz nem ér ki tökéletesen térdhajlatig. A nagyobb kényelem miatt azonban csatosoknál használhatsz terpeszbővítőt.

Elsődleges és legegészségesebb hordozási forma a függőleges. De ha kényelmes neked az, hogy a baba félig ülő pozícióban van, akkor hordozd úgy. A lényeg, hogy kényelmes legyen mindkettőtök számára, és a baba feje magasabban legyen, mint a feneke. A kifelé hordozás nem tartozik az egészséges helyzetek közé, erről részletesen itt olvashatsz.

Jó testtartás biztosítása

Az újszülött pontról pontra legyen megtámasztva, a háta "C" alakban görbüljön. Fejét nem tartó babát tarkóig/fül középig támassz meg a hordozóval. Ha a felsőtestét már szépen tartja, (kb. 4 hónapos kor) és szeretné kitenni a kezeit, akkor hónaljig megtámasztva ezt meg tudod oldani. Ez csak egy lehetséges opció.
Kellően szorosan kösd magadra, tehát ha hajolsz, a babád ne mozduljon el tőled. Ne legyen számodra fojtó érzés, nem kell kényelmetlenül lenned, de ha úgy érzed, hogy mindenféle gond nélkül tudod még az eszközt szorosabbra venni, akkor húzzál, állítsál rajta.

És egy alapszabály!
Az álla alatt mindig legyen két ujjnyi szabad hely az akadálytalan levegővétel miatt, tehát ne rogyjon bele az eszközbe. Ha aggódsz, hogy kap-e elég levegőt a baba a hordozóban, akkor ezzel kapcsolatban olvasd el az idevágó cikkemet.

A fenti kívánalmaknak a fent említett általában preferált szövött kendő és karikás kendő természetesen megfelel, hiszen mindkét babahordozó remek eszköz, nagyszerűen használhatóak újszülött kortól akár egészen a hordozós kor végéig.

De mi van, ha neked ezek közül egyik sem szimpatikus?

Lássuk hát az arany középutat!

Azt, ami mind a te választási szabadságodat, mind pedig a baba biztonságát és egészséges fejlődését egyaránt garantálja. 
Nézzük tehát azokat az eszközöket, amelyek e fenti kívánalmaknak szintén maradéktalanul megfelelnek.

Újszülöttek számára - és a későbbi időszakban is - kiváló választás lehet még 
a rugalmas kendő
a mindenhol állítható baby tai
de remek választás lehet az állítható kendős csatos változat is, amit reményeim szerint hamarosan mi is kínálatunkban tudhatunk.
E fenti eszközök mind maximálisan kiszolgálják a baba érdekeit, kényelmét, biztonságát

És a te választásod szabadsága?

Azt is célszerű figyelembe venned - sőt kell is -, hogy számodra is kedvelt eszköz legyen egy hordozó! Fontos, te melyiket tartod alkalmasabbnak a mindennapos használat szempontjából, azaz, te melyik eszközt használnád szívesebben.

Mielőtt nekiugrasz a választásnak, gondold végig a következőket:

  • Csak te szeretnél hordozni, vagy párod is?
  • Hajlandóak vagytok kötni, vagy egyszerűbb megoldást kerestek?
  • Meddig szeretnétek hordozni?
  • Később, amikor már lehetséges elöl, csípőn, vagy háton szeretnél hordozni?
  • Problémát okoz az, ha a hordozóeszköz (babával nem érintkező része) lelóg a földre?
  • Melegebb, vagy szellősebb eszközt keresel?

Széles a kínálat tehát. Hogy hogyan érdemes választanod? Ebben: Hogyan válassz babahordozót írásom lesz segítségedre.

Bátran vállald fel, ne zavarjanak össze az előítéletek!

Az a jó eszköz, ami mindkettőtöknek jó.

Az, amiben a baba szempontjából is megvalósulnak az egészséges babahordozás feltételei, és amit te, illetve a hordozó személy is szívesen használ. 

Ez pedig a fent leírtak alapján lehet akár rugalmas kendő, állítható baby tai, egy kendőből varrt mei tai vagy csatos hordozó is. Nem kell tehát a szigorúbb nézeteket vallók szerint kizárólag a szövött kendőhöz illetve  karikáshoz ragaszkodnod, ha azok nem szimpatikusak számodra. 
Bátran merj más hordozóeszközt választani, van lehetőséged, nem is kevés! Babádnak ezek közül mind megfelelő lesz! 
Az lesz jó, amit te is szívesen használsz, hisz neki a testközelséged, maga a hordozás a legfontosabb. Így lesz végeredményét tekinte döntésed jó mindkettőtök számára!

És, ha már ezt a terhet levettem a válladról, ne feledkezz meg a külcsínyről sem! Hordozótervezőnkkel könnyen magtalálhatod saját stílusodat is (3 hónapos kortól használható eszközök)!

A babahordozás egy életre szóló ajándék.
Hordozz te is! Válaszd ki a nektek való hordozót! Mi szívesen segítünk! 

Oldalainkon megismerkedhetsz a helyes babahordozással és segítünk az eszközválasztásban is:
Miért hordozd a kisbabád? >>
Ismerd meg a helyes babahordozást >>
Helyes, ha hordozol, de helyesen hordozol? >>
Hogyan válassz babahordozót >>

Termékeink között megtalálhatod kedvenc babahordozódat:
Böngéssz hordozóink között vagy tervezd meg saját hordozód

Hordozz praktikusan! Viseld stílusosan! - Gremese

Ki írkál itt?

Gremsperger Emese 3 gyermek anyukája, a Gremese Babahordozók készítője, baba- és gyermekhordozási tanácsadó.Gremsperger Emese 3 gyermek anyukája, a Gremese Babahordozók készítője, baba- és gyermekhordozási tanácsadó. Keress és kérdezz...

+36-70/326-50-71 emese@gremese.hu