Kosarad A kosarad üres... egyelőre :) Szeretném megrendelni »

Mit tegyek ha hasfájós a babám?

Hogyan segít a hordozás a pocakfájáson?

Ha keservesen, vigasztalhatatlanul sír a babánk, sokszor mondjuk, hogy: jaj, már megint a pocija fáj. Ilyenkor próbálunk rajta ott segíteni, ahol tudunk. Mindenféle cseppeket és teákat adunk neki, melegített meggymagpárnát teszünk a pocijára, kutyuljuk az édeskömény, kamilla, ánizs és egyéb teákat. Tornáztatjuk a lábát, hadd jöjjenek ki azok a pukik, és közben sír csak sír, menetrend szerint akár órákon át.
Vannak pl. allergiás és refluxos babák, ahol valóban gond van. Ezek a betegségek a babák 5%-át érinti. De a többi 95%-ban valóban a poci fáj? Nem csak arról van szó, hogy nem tudjuk a picit megvigasztalni, és a tehetetlenségünkre nyomjuk rá a "fáj a hasa" bélyeget?

Mit tegyek ha hasfájós a babám?

Elmesélek egy saját példát.
Első gyermekemnél még nem ismertem a hordozást, nem is volt sajnos ő hordozott baba. Esténként menetrend szerűen jött a sírás, ami akár 1-2 órán át is tartott. Én jó szándékkal adtam az In...lt, a teákat, és bicikliztettük a lábát. Jöttek is a pukik, és szerintem olykor a másnapi adagot is kihajtottuk szegénykéből. A sírás nehezen múlt mindig, közben mindenki elfáradt, nyűgös és ingerült lett.
Második babámnál esténként kólika tartásban fogva őt róttuk a köröket a lakásban, miközben a nagyobbik aludt - mi meg nem. Ez pár hétig tartott.
Mindkét babával együtt aludtunk, igény szerint szopiztak, de nem voltak hordozva (a második csak fél éves korától). Úgy látszik ez nem volt elég.
Harmadik babámmal ugyan azokat ettem mint a nagyoknál, ő is igény szerint szopizott, velem aludt (alszik), de a kezdetektől hordozom őt a mai napig. Soha nem volt vigasztalhatatlan menetrend szerinti sírás, csak nyugodt baba, nyugodt alvás.
Biztos, hogy minden esetben a pocak fáj?

Hogyan segíthet a pocakfájáson a hordozás?

Először is segít a büfiztetésben. Sokszor csak az a sírás és tekergés oka, hogy egy légbuborék beszorult. Az enyémek mindig akkor büfiztek egy jó nagyot, mikor bekötöttem őket a hordozóba. Mivel a baba pocakja összeér a hordozó személlyel, az együttmozgás is segíti a pocak masszírozását, a gázok, légbuborékok távozását.
A meggymagpárnát pedig kiváltja az összeérő két test melege.
Ha valódi pocakfájásra gyanakszol, szeretettel ajánlom figyelmedbe az alábbi oldalt: www.oromtelibabazas.hu. Patrícia és oktató csapata házhoz megy, hogy segítsen nektek masszázzsal, és viszik magukkal a Gremese Rugalmas Hordozókendőket, amelyeket kipróbálhattok, (megvásárolhattok) és azonnal láthatjátok az áldásos hatásukat.


Az esetek nagy többségében azonban nem a poci fáj

A babáknak a legnagyobb szükségük arra van, hogy tele legyen a pocijuk, és biztonságban érezzék magukat. Utóbbit a nagyon gyakori testkontaktussal tudjuk kielégíteni. A babák „anyaszeretet” szintje akkor magas, vagy optimális, ha a jelzésükre (nem a keserves sírásra, hanem lehetőségeinkhez képest már a nyöszörgésükre) reagálunk. Felvesszük, megszoptatjuk, felvesszük megpusziljuk, felvesszük tisztába tesszük, felvesszük, felvesszük, felvesszük...

Ha ez nem így van, illetve nap közben sokat vannak „távol” anyjuktól a babák, pl. babakocsiban vannak, majd onnan kézbe „kisírják” magukat, külön ágyban, szobában alszanak, akkor az „anyaszeretet” szintjük csökken. Estére ez a szint már egy kritikus határ alá esik (általában ugyan abban az időpontban), és akkor robban a bomba. Kezdődik a sírás, a találgatás.

És miért nyugszanak meg olyan nehezen, ha már testkontaktusban vagyunk velük? Mert a lassú lemerülést lassú feltöltődés követi. Ezt ki kell várni. Ezek a „hasfájós” babák csak még többet szeretnének anyából kapni. Nem kell más nekik mint az, amihez 9 hónapig hozzá voltak szokva a pociban. Attól, hogy megszülettek, ők nem akarnak semmi változást, továbbra is anya testközelségét, illatát, szívdobbanását, a biztonságot. Ne fosszuk meg őket ettől. Ha kielégítjük a szükségleteiket, megadjuk nekik a biztonságot, a testkontaktust, akkor nem lesz sírás, nem lesz pocakfájás, csak egy nyugodt baba és egy nyugodt család.

Facebook hozzászólások: