Kosarad A kosarad üres... egyelőre :) Szeretném megrendelni »

Szülés után mikor kezdhetek hordozni?

Számít, hogy természetes úton vagy császárral szültem?

Szülés után

Azt mondják, ha két nő ismeretlenül beszélgetni kezd, az első félórában szóba kerül a szülésélményük. Nem csoda, hisz nagyon meghatározó élmény ez, de nem csak a nők, hanem az apukák, a családok életében is.

Azonban, amire sokan nem figyelnek, nem csak a szülés, születés a fontos, hanem az utána következő, nagyjából hat hetes időszak is, mivel rendkívül meghatározó a későbbi időszakra nézve. Erről azonban már kevesebbet beszélünk.

A szülésről, és az utána következő gyermekágyi szakaszról sokan azt gondolják, az a nők dolga. De ez nem így van!  Ízig-vérig közös élmény ez! 
Ez a kezdeti időszak később mindenre hatással lesz: az anya állapotára, a gyermek fejlődésére, de még a párkapcsolatra is. Más helyzetek, más feladatok, másfajta figyelem és felelősség válik szükségessé. Hirtelen kell felnőnie mindenkinek a feladathoz. Érdemes tehát hangsúlyt helyezni erre az időszakra.

Szülés után mikor kezdhetek hordozni?

No akkor nézzük, mire érdemes figyelni!

A szülést követően a hormonális változások, a fizikai megterhelés okán az anya segítségre szorul. Mind fizikai, mind érzelmi szempontból. Fontos hogy a gyermek születésének élményére, annak megélésére, feldolgozására koncentrálhasson, másrész a testében elindult változások is nagyon kimerítőek. Nem szégyen hát elfogadni, sőt akár kérni is a segítséget  a gyermekágyi időszak alatt.

És ekkor léphetnek tevékenyen először a fényre az apák!

Jó esetben nem csak ekkor, de ilyenkor különösen nagy szükség van rájuk.  Az ő tevékeny segítségük teszi kerekké ezt a csodálatos történetet. Egyrészt az apa szerep próbálgatása szempontjából is kiváló lehetőség számukra a gyermekágy időszaka - hiszen első gyerek estében mindenkinek fel kell nőnie a feladathoz - , másrészt az őszinte, segítő figyelem sokat hozzá tud tenni még a párkapcsolathoz is.

Ez az úgynevezett gyermekágyi időszak hat hétig tart, melynek az első 2 hete nagyon intenzív, a forduló a 3. hét lesz, ezt érezni fogjátok, majd egyre könnyebbé válik minden.

A szülés utáni regenerációt az segíti a leginkább, ha az anya ezen időszakban nyugodt, sok időt tölthet pihenéssel, és nem érzi egyedül magát ezzel a főként elsőre erőpróbáló feladattal. 

Első gyerek mellett ez még viszonylag kevés segítséggel megvalósítható, ha pedig már testvérek is vannak, mi magunk vagyunk sokkal tapasztaltabbak.

Ám van egy eszköz, ami már a kezdetekben is segítségetekre lehet!

A gyermekágyi időszakban azonban nem csak egymásra, vagy a rokonokra, szomszédokra, barátokra számíthattok. 
Egy babahordozó kiváló eszköz arra, hogy a baba természetes testközelségben érezze magát, de a kezeitek szabadok maradjanak.
Mielőtt bárkiben kérdések merülnének fel, tisztázzuk az alapokat. 

Amit az újszülöttkori hordozásról feltétlenül tudni érdemes!

Az egyik legfontosabb dolog ezzel kapcsolatban, hogy a hordozás az anyának csak óvatosan javallott az első időszakban. A babákat újszülöttkortól kezdve lehet hordozni! Sőt szükséglet számukra, mivel az állandó testközelség biztonságot jelent.

Mikortól hordozhatnak az anyák? 

Császáros anyukáknak a 6. hét elteltével ajánlható jó szívvel a hordozás.
Azonban természetes úton történő szülés esetén sem szabad könnyedén venni a dolgokat. Akkor sem, ha úgy érzed nem megterhelő. Hiszen most dől el, hogyan rendeződnek vissza a testedben a dolgok, hogyan leszel néhány hónap múlva. Nem érdemes erőltetni! Hordozhatsz a gyermekágy alatt is, csak figyelj tested jelzéseire!

… és mi a helyzet az apukákkal?

Mivel az újszülött számára a testközelség elengedhetetlenül fontos ebben a kezdeti időszakban, az apukák sokat átvállalhatnak ebből a feladatból. 
Sok hordozóeszköz alkalmazható már újszülöttkortól kezdve, és nekik nincsenek átmeneti fizikai akadályaik a hordozás vonatkozásában. 
Hiszen a baba nem elégszik meg azzal, hogy az anyával az ágyban van, ki is kell menni a levegőre, ha az anya pihenni szeretne, az apa magára kötheti. Kiváló lehetőség ez a kapcsolatépítésre. 
Ezek talán még rövid időszakok, mert a baba valószínűleg hamar visszakéredzkedik anyához, no és a cicihez, mégis a szoros testközelségben töltött időkkel rengeteget kaptok mindannyian.

Egy biztos, a gyermekágy egy kiemelten fontos időszak. Ne sajnáljátok rá az időt és az energiát. A babahordozó pedig segítségetekre lesz ezen időszak átvészelésében, a későbbiekben pedig nélkülözhetetlen társatok lesz.

Ha még nem lenne babahordozótok, ide kattintva tudtok nézelődni az újszülöttkortól kezdve használható hordozók között. 
Ne feledjétek megnézni hordozótervezőnket sem :-)

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy időben értesülj akcióinkról, újdonságainkról, fejlesztéseinkről!

Ha bármi kérdésetek lenne a hordozással kapcsolatban, írjatok bátran!

Gremese - Hordozz okosan!

Ki írkál itt?

Gremsperger Emese 3 gyermek anyukája, a Gremese Babahordozók készítője, baba- és gyermekhordozási tanácsadó.Gremsperger Emese 3 gyermek anyukája, a Gremese Babahordozók készítője, baba- és gyermekhordozási tanácsadó. Keress és kérdezz...

+36-70/326-50-71 emese@gremese.hu