Kosarad A kosarad üres... egyelőre :) Szeretném megrendelni »

Koraszülött babák hordozása

Hogyan válassz babahordozót magatoknak?

Erre a blogbejegyzésre november 17-e a koraszülöttek világnapja késztetett. Célom ezzel egy olyan közösség támogatása, segítése, kik ezen a napon a lila színt öltik magukra. A lila a remény a hit és a bátorság színe.

A pozitív terhességi tesztet követően mindannyian abban bízunk, hogy minden rendben lesz, s a teszthez hasonlóan alakul majd minden.

Van azonban, hogy nem úgy jönnek összze a dolgok, ahogy elterveztük.

Van, hogy idő előtt születik meg egy baba, ami nagy megpróbáltatást jelent mind a baba, mind a mama, mind pedig a család számára.

Egy gyermek születésével is, de idő előtt születésével különösen sok ismeretlen helyzet, információ szakad a nyakunkba és sok váratlan kihívásnak kell megfelelnünk.

Koraszülött babák hordozása

Ha érintett vagy

az első meghatározás, amivel szembetalálhatod magad, a koraszülöttség definíciója, és tudnod kell, hogy mit jelent az, hogy korrigált kor és valós kor.

Tisztázzunk hát néhány fogalmat! Mit is nevezünk koraszülöttségnek?

Koraszülött babáknak - korababáknak - nevezzük azokat az újszülötteket, akik a 24.-37. hét között születnek, illetve születési súlyuk nem éri el a 2500 grammot.

Korrigált kor

A korrigált kor alatt azt a számot értjük, hogy mennyi idős lenne a baba, ha időre született volna. A valós korból levonják azoknak a heteknek a számát, amennyivel a baba korábban jött a világra. Pl. a 32. hétre született baba 9 hetes korában a korrigált kora szerint 1 hetes (40-32=8 héttel korábban született). A 9 hetes valós korából kivonjuk a 8 hetet, így megkapjuk, hogy a baba korrigált kora 1 hét. A korrigált kor az orvosok számára fontos, hogy össze tudják hasonlítani a különböző terhességi hétre született babák fejlettségét az időre született babák adataival.
A korrigált kor és a valós kor közötti különbség csak addig számít, amíg a baba be nem hozza a lemaradását. Ez általában 2-3 éves korra ér össze.

Valós kor

A valós kor pedig egyszerűen a születésétől eltelt időt jelenti. Azt, hogy mennyi ideje van a baba a világon.

Hogy én honnan tudom mindezt?

Saját élmények tapasztalata indított el az ismeretszerzés és babahordozás útján is.

Első gyermekem, 36+5 napra született, 3.300 grammal és 52 centivel. Korababának számítana azért, mert a 37. hét előtt született. Esetünkben nem volt komoly probléma, de számos helyzetet látva, tudom mit jelent a korai születés egy baba, a mama és családja számára.

Hogy hatékonyabban tudjak segíteni, 2018-ban elvégeztem egy tanfolyamot, melynek témája a: "Koraszülöttes családok támogatása hordozási tanácsadóként" - volt.

A világ koraszülött szemmel…

Koraszülött babák, kis hősök, akik idejekorán ismerkednek meg a létért folytatott küzdelemmel. Sok területen érettlenebbek lehetnek időre született társaiknál. Fejletlenebb a szemük, a légzőrendszerük, emésztőrendszerük, hőszabályozásuk. Hátrányokkal indulhatnak szellemi és mozgásfejlődésük terén is.

Sérülékeny, érzékeny kis teremtmények, kiknek komoly stresszt jelent, hogy inkubátorban vannak izolálva, hisz még a magzatvízben, a védett anyaméhben kellene lubickolniuk.

Ehelyett pedig mi jut osztályrészükül? Orvosi körülmények, fertőtlenítőszag, branül, katéter, orrszonda, gyomorszonda, idegen érintések, különféle vizsgálatok, beavatkozások, hideg, és erős fény és hanghatások. Sok stressz éri őket korai születésük és a kórházi hatások során, minek következtében még a simogatást is sokszor nehezen viselik.

Idegrendszerük éretlen még a kinti világból őket érő ingerek feldolgozására, ezért nehezebben is alkalmazkodnak, dolgozzák fel az őket ért traumákat.

Hogyan segíthetsz?

A koraszülöttellátásban a legfontosabb feladat a stressz megszüntetése. Ennek pedig egyetlen természetes módja, a folyamatos tetközelség biztosítása. Fejlődésükhöz, hátrányaik leküzdéséhez az anyai érintés, a magzati léthez hasonlatos biztonságélmény létszükséglet!

Ezen szükséglet biztosítására pedig kiváló eszköz egy babahordozó!

Egy jó hordozóeszközzel folyamatosan biztosítod babád számára a testi kontaktust, úgy, hogy közben nem foglalod le a kezeidet. Erre szükséged is van, hisz az élet nem áll meg, de te, az életmentő, fejlődést elősegítő bőr-bőr kontatkust akár órákon keresztül tudod tartani koraszülött babáddal anélkül, hogy ne tudnád elvégezni mindennapi teendőidet.

A legjobb tehát amit tehetsz, ha ilyen élethelyzetbe kerülsz, ha hordozol.

Mikortól és hogyan hordozhatod a koraszülött babádat?

Babahordozás szempontjából, amit a koraszülötteknél figyelembe kell venni, az a valós kor, melynek definícióját a fentiekben tisztáztuk. Azaz a baba születésétől eltelt ideje. Ha már otthon vagytok, akkor az azt jelenti, hogy a babád stabil, túl van a nehezén, és biztonságban van, tehát hordozhatod is. A hordozás „előfutára” a kenguru módszer, melyről bővebben ebben a blogbejegyzésemben olvashatsz. 

Ha volt olyan szerencséd, hogy a kórházban ahol voltatok, kenguruzhattál a babáddal, az nagyszerű, és semmiképp se hagyjátok abba, folytassátok otthon!

Nem csak babád számára könnyíti meg a mindennapokat a hordozó használata. A hétköznapi élet szükségleteinek biztosítása az állandó készültség, ápolás, etetés, tornáztatás, orvosi kontrollra járás, ez mind nagy lelki és fizikai terhet jelent a család számára, melyeknek történő megfelelésben szintén segítségedre lehet a hordozó használata. Egyszerűbb, meghittebb, kényelmesebb, élhetőbb, praktikusabb.

Hogyan hordozz?

A koraszülött babák és az időre született babák fejlődése, érettsége között nagy eltérések lehetnek. Ám hordozás szempontjából elenyészőek ezek a különbségek. Egyszerűen csak arra kell figyelned, hogy ők kisebbek.

Korababák esetében is, mint az időre született babáknál minden ugyanúgy érvényes, mint amit a helyes babahordozás szabályainál olvashattál.

A legfontosabb, amire figyelned kell, az a biztonságos hordozás, azaz az alapvető szabályok betartása!

Ezek pedig, nem lehet elégszer leírni :)

  • Mindig legyen a baba álla alatt két ujjnyi szabad hely!
  • Az arca maradjon mindig szabadon, tehát a hordozó tarkóig érjen neki!
  • A hordozási pozíció minden esetben függőleges legyen! (akár a kenguru módszernél)
  • A hordozó pedig kellő szorosságú legyen, tehát mozgás közben a baba teste ne mozduljon el tőled!

Ugyanezek a kritériumok érvényesek az időre született babáknál is, de itt a kisebb súly, és ebből adódó testméret miatt különös figyelmet kell fordítani ezek betartására.

Látni, érezni fogod, mi a jó neki. Figyeld őt, jelezni fog, ha valamin változtatnod kell, de biztonságban fog fejlődni, ami a legfontosabb számotokra. A hordozás, alapvető pszichés igényének kielégítésével, segíteni fog babádnak az őt ért hátrányok leküzdésében.

Hogy mely babahordozóeszköz lenne számotokra a legmegfelelőbb?

Egy kis segítség a választáshoz

Újszülötteknek, koraszülötteknek megfelelő babahordozóink:

Rugalmas hordozókendő >>
Karikás kendő >>
Állítható baby tai >>

Hogy melyiket válaszd?

Ebben a „Hogyan válassz babahordozót" blogbejegyzésünk lehet segítségedre.

Ha további kérdéseid lennének, konzultálj hordozási tanácsadóval, vagy olyan gyógytornásszal, aki ismeri a babahordozást.

Vagy írj nekem! Örömmel leszek segítségedre!

Ha tetszett, oszd meg!

Azzal, hogy megosztod blogbejegyzésemet, segítesz is egyben! Segítesz abban, hogy mindenkihez időben eljusson az az ismeret, tudás, információ, mely nélkülözhetetlen annak a számára, aki egy ilyen élethelyzetben helyt akar állni.

Segítsünk nekik a küzdelemben!

Gondoljunk rájuk, s adjunk erőt nekik, és mindazoknak, akiknek egyszer úgy hozza az Élet, hogy ezen a napon a lila szín ad reményt, hitet és bátorságot.

Gremese

Ki írkál itt?

Gremsperger Emese 3 gyermek anyukája, a Gremese Babahordozók készítője, baba- és gyermekhordozási tanácsadó.Gremsperger Emese 3 gyermek anyukája, a Gremese Babahordozók készítője, baba- és gyermekhordozási tanácsadó. Keress és kérdezz...

+36-70/326-50-71 emese@gremese.hu