Kosarad A kosarad üres... egyelőre :) Szeretném megrendelni »

Mikortól lehet a babát háton hordozni?

Hol és hogyan hordozz?

A babahordozóban az a csodálatos, hogy mindig és mindenhol hasznát veheted!
Legyen szó otthoni tevékenységről, vagy kirándulásról, vagy csak az állandó gyógyító, nyugtató testközelség biztosításáról. Emlékeztek még koraszülött babákról szóló írásomra? Ebben azt jártuk körbe, hogy a hordozás több, mint praktikum!
De azért a praktikussági szempontok sem ördögtől valók.

Mikortól lehet a babát háton hordozni?

Használd ki a hordozód adta lehetőségeket!

Lássuk be, egész mások az igényeink a hordozással kapcsolatban a tömegközlekedésen, az óvodába menet, ha iskolába visszük a tesót, vásárolni megyünk, kirándulunk, vagy a házban végezzük a kötelező gyakorlatokat: főzünk, mosunk, vasalunk, teregetünk.
Te kihasználod a hordozód adta lehetőségeket? Tudod, hogy az általad választott eszközt mely típusú hordozásra lehet használni?

A hordozás nagy szabadságot ad.

Hordozhatunk elől, háton, de akár csípőn is. Sokszor annak kell eldöntenie a baba legoptimálisabb elhelyezésének megválasztását a hordozóban, hogy milyen tevékenységet végzünk. 
Azért persze vannak egyéb szempontok is, amiket érdemes figyelembe venni. 
Pl.: mikortól lehet a babát háton hordozni, milyen idős a baba, milyen hordozóeszközünk van.

Vegyük sorra! Összeszedtem, melyik eszközben, hol célszerű és biztonságos a hordozás. Mire figyelj! Az alapokat, a hordozás szabályaival kapcsolatban itt átismételheted.

Elöl hordozás

Ennek a formának nem kell nagy fejtörést okoznia. 
Erre minden eszközünk alkalmas, hogy milyet célszerű választanod, csak a baba életkora, súlya, és a te elképzeléseid határozzák meg. Hogyan válassz babahordozót írásunk ebben segítségedre lesz. 
Az elöl hordozásnak ám egyszer eljön a vége. Hogy mikor, azt vagy a baba igénye, vagy a te teherbírásod/baba súlya dönti el. Az elöl hordozás súlyhatára 5-7 kg. E felett a súly felett már számodra, a hátadnak, gerincednek, gátizmaidnak megterhelő lehet a hordozás. Figyeld tested jelzéseit, és ha már megeröltető babádat elöl vinni, akkor tedd rövid távon csípőre, vagy hosszabb távon a hátadra
Azonban hiába szeretnéd még picikédet elöl vinni, ha esetleg már eltolja magát tőled, tekergeti a fejét és sírásba tör ki. A babák 4 hónapos koruk körül kezdenek nagyon kíváncsiak lenni. Keveset látnak már elöl  világból, és ennek bizony hangot is adnak. Hiába nem indokolja még a súlyuk a hátratételt, de ha győz a kíváncsiság, akkor ki kell elégíteni vágyaikat, hogy a hordozás továbbra is problémamentesen folytatódjon.

No de mi a helyzet a csípőn hordozással?

Számomra ez mindig is egy kedvelt hordozási forma volt. Tömegközlekedésen, mikor már nagyobb volt a baba, vagy ügyet intéznem kellett, és tudtam, hogy közben meg kell majd etetnem a kicsit, mindig jó döntésnek bizonyult a csípőn hordozás. A babának is szórakoztató volt, és a testközelség ellenére némi szabadabb érzést kölcsönzött számára. Nekem pedig könnyebb volt letörölni a nyálat, megtörölni a nózit, megitatnom, ha erre szükség volt.
A csípőn hordozásra leginkább alkalmas babahordozó eszköz a karikás kendő, de kiváló választás a mei tai és az állítható baby tai is, vagy akár a csatos babahordozó, illetve az állítható kendős csatos.
Ha karikás kendőt használsz, ebben az esetben kizárólag az elől és csípőn hordozás jöhet szóba. 

A háton hordozás

A háton történő hordozás esetén kell a legkörültekintőbbnek lenned. Amikor az a szerencsés, hogy a baba háton legyen, hogy például mosogatásnál ne legyen útban, vagy a főzésnél ne csapjon fel rá a gőz, hogy a porszívózásnál ne kelljen kapkodni a fejünket, hogy lássuk, hol tartunk, akkor jó tudnunk, mely hordozóeszközök erre a legalkalmasabbak.

A hétköznapok során sokszor kerülünk abba helyzetbe, hogy a háton hordozás a legpraktikusabb.

A baba bizonyos testsúlya (kb. 5-7 kg) felett, ez a legideálisabb hordozási technika. Sokan ugyan nem kedvelik ezt a formát, legfőleg nyilvános helyen, tömegben, mert nem minden esetben tudják kontrollálni, ki az aki hozzáérhet gyermekükhöz. Noha szinte minden esetben jó szándékból, kedvességből történik ez, nem minden esetben örülünk ennek.

Háton hordozás esetén - a súly mellett -  azt is érdemes mérlegelnünk, mely életkortól kerülhet hátra a baba.

Ugye a babák újszülött koruktól hordozhatóak és tehetőek hátra is akár. De nem mindegy, milyen eszközben és hogyan. Ha babádat egy eszközben elől hordozod, abban az eszközben általában teheted a hátadra is.

De - mint mindig - vannak kivételek.
Nézzük egyenként!

Rugalmas kendő

A rugalmas kendővel való háton hordozást gyakorlott hordozási tanácsadók már próbálták. Lehetséges, de gyakorlatban édesanyáknak nem ajánljuk, úgyhogy ezzel inkább ne próbálkozz!

Állítható Baby Tai

Az állítható baby tai - ez a mindenhol állítható babahordozó -  szintén olyan eszköz, amivel már újszülöttet is tudsz a hátadra tenni.

Állítható Kendős Csatos 

Az állítható kendős csatos az állítható baby tai és a csatos egyvelege. Picikédet ebben az eszközben is teheted a hátadra.

Mei tai

A mei tai babahordozóval a megfelelő technikával hamar a hátadra tudod babádat kötni akár már 3 hónaposan is.

Csatos hordozó

Az 5 hónapos ajánlás nincs kőbe vésve, sok minden függ attól, hogy a baba hogyan tölti ki a csatos hordozót, érvényesülnek-e rá a helyes babahordozás szabályai. Ha igen, és jól mutat a csatosban, kényelmes mindkettőtök számára, akkor akár hamarabb is elkezdheted a hordozást ebben az eszközben elöl, csípőn vagy háton.

Fontos!

A fenti négy - háton hordozásra is alkalmas - eszközben akkor tudod egyedül a hátadra fordítani a babádat, ha a baba tartja a háta felső szakaszát. Ez kb. 3-4 hónapos kor körül jön el. Ha az izomzata még nem elég erős, akkor hátraforgatásnál belerogyhat a hordozóba, és ez bizony nem előnyös. 

Ha ilyen eszközt használsz, amelyben lehetséges a háton hordozás is, de a baba nem elég erős a hátraforgatásnál a pozíciója megtartásához, akkor mindenképp kérj segítséget a hátratételhez!

Egyszóval, ha bármelyik forma alkalmazása esetleg nehézséget okozna, érdemes próbálgatni. Főként a hátra kötés az, ami bonyolultabb technikát igényel. Ne add fel!

Amit nem győzök elégszer hangsúlyozni a hordozás egész folyamatában soha ne hagyd figyelmen kívül tested jelzéseit!
Egyszóval, bárhol, bármikor, hordozni jó! Tedd könnyebbé a hétköznapokat!

A babahordozás egy életre szóló ajándék!
Hordozz te is! Válaszd ki a nektek való hordozót! Mi szívesen segítünk!

Oldalainkon megismerkedhetsz a helyes babahordozással és segítünk az eszközválasztásban is:

Miért hordozd a kisbabád >>
Ismerd meg a helyes babahordozást >>
Helyes, ha hordozol, de helyesen hordozol? >>
Hogyan válassz babahordozót >>

Termékeink között megtalálhatod kedvenc babahordozódat:
Böngéssz hordozóink között vagy tervezd meg saját babahordozód

Gremese - Hordozz okosan!

Ki írkál itt?

Gremsperger Emese 3 gyermek anyukája, a Gremese Babahordozók készítője, baba- és gyermekhordozási tanácsadó.Gremsperger Emese 3 gyermek anyukája, a Gremese Babahordozók készítője, baba- és gyermekhordozási tanácsadó. Keress és kérdezz...

+36-70/326-50-71 emese@gremese.hu