Kosarad A kosarad üres... egyelőre :) Szeretném megrendelni »

Mikortól és miben hordozhatod a kisbabádat?

Újszülöttek és kisgyermekek biztonságos és egészséges hordozása

Egyszer, egy vásáron, ahol előadást is tartottam egy moziteremben a hordozásról, egy számomra egyszerű kérdést tettem fel a családoknak:

Mikortól hordozhatod a kisbabádat?

Meglepő volt számomra, (és tanulságos) az, amilyen válaszokat kaptam: egy hónapos kortól, két-három hónapos kortól, fél éves kortól. Kb. 10 anyuka/apuka párosból ketten vágták rá, hogy újszülött kortól.

És ez a helyes válasz: újszülött kortól hordozhatod kisbabádat.

Mikortól és miben hordozhatod a kisbabádat?

Nézzük meg, mi történik a babáddal a pocakban azon kívül, hogy szépen fejlődik?
Hordozódik. Bizony, babádat a fogantatás időpontjtól hordozod. A folyamatos ringatás, mozgás, a hangok megnyugtatják őt.

Mi történik a babáddal, miután megszületett?

Ugyan úgy igényli a testközelségedet, mint azt már megszokta a pocakodban.
A kisbabáknál a legfontosabb dolog, ami túlmutat a napirenden, a pelenkacserén, az etetések idején: az a biztonság. Pocakban biztonságban volt egy megnyugtató helyen, ismerős hangok, zajok vették körbe őt, és enni is kapott a köldökzsinóron keresztül.
A babák úgy működnek, ha letesszük őket, rövid időn belül elkezdenek sírni.
Miért?
Mert ők egyedül életképtelenek. Nem tudják magukat ellátni, nem jutnak egyedül táplálékhoz, és nem tudják magukat biztonságba helyezni.
És mivel beszélni nem tudnak, sírással hívják fel magukra a figyelmet.

Figyelem, egy újszülött nem tud hisztizni!

Mit csinálsz ekkor? Felveszed őt. Nem hagyod sírni, magadhoz öleled.
Mit csinál ekkor a baba? Megnyugszik és nagy szemekkel néz rád. Ott van, ahol gondoskodnak róla, ahol az ismerős szívdobogás, az ismerős bőr illata megnyugtatja, ahol biztonságban érzi magát: rajtad.
És mit csinálsz? Hordozod. Fogod a két kezedben, viszed ide-oda, ringatod.
A lehető legjobbat teszed vele.

Ortopéd szempontból a babahordozás újszülött kortól támogatja a kicsi mentális és ortopéd fejlődését.

Ha megfelelő hordozóeszközt választasz újszülötted számára, akkor egyrészt biztonságban tudhatod őt, másrészt visszakapod a két kezedet, ezáltal a szabadságod jó részét.

A újszülöttek izomzata gyenge, az idegrendszer a mozgásfejlődés során fog megerősödni. A babák ennek a folyamatnak a során fognak tudni fejet emelni, fordulni, kúszni, mászni, ülni, állni, járni.

  • Ügyelj arra, hogy újszülöttnél megfelelően támaszd meg a csípőövet, a lába legyen terpesz, de inkább "M" lábtartásban. Újszülöttnél az utóbbi fog megvalósulni, mert egyrészt ezzel a lábtartással szépen fog gömbölyödni a háta - létrehozva egy komfortos, pocakléthez közeli pozíciót, másrészt a kontraktúrák (beszűkült izületek) miatt valószínűleg nem fog engedni más lábtartást.
  • Az álla alatt legyen két ujjnyi szabad hely az akadálytalan levegővétel miatt, tehát ne rogyjon bele a hordozóba.
  • Pontról pontra legyen megtámasztva, a háta "C" alakban görbüljön. Fejét nem tartó picit tarkóig támassz meg, ha elalszik, a kendőszárral rögzíteni tudod a fejecskét.
  • Kellően szorosan kösd magadra, tehát ha hajolsz, a babád ne mozduljon el tőled. Persze nem kell "megfulladnod", meg kényelmetlenül lenned, de ha úgy érzed, hogy mindenféle gond nélkül tudod még az eszközt szorosabbra venni, akkor húzzál, állítsál rajta.

Ha ezekre a dolgokra figyelsz, akkor biztos lehetsz benne, hogy babád a lehető legjobb helyen van, a lehető legjobban támogatod a fejlődését, és az eredmény egy nyugodt baba, és stresszmentes család.

Milyen eszközzel hordozzál?

Számos remek hordozóeszköz létezik újszülöttek, koraszülöttek és nagyobb babák hordozására. Használatuk egyszerű, egyedül is könnyen elsajátítható. De ha elakadnál, akkor ne feledd, keress bátran!

Lássuk ezeket az eszközöket:

Újszülött kortól:
Rugalmas kendő >>
Karikás kendő >>
Állítható baby tai >>

3 hónapos kortól:
Mei tai>>

5 hónapos kortól:
Csatos babahordozó>>

Csak jót teszel azzal magadnak és babádnak, ha újszülött kortól hordozod. Sőt, a lehető legjobbat teszed vele. Támogatod a mozgásfejlődését, az idegrendszeri fejlődését, a kötődését, erősíted a bizalmát. És ne félj, nem fog a szoknyádhoz nőni

A babahordozás egy életre szóló ajándék!
Hordozz te is! Válaszd ki a nektek való hordozót! Mi szívesen segítünk!

Oldalainkon megismerkedhetsz a helyes babahordozással és segítünk az eszközválasztásban is:
Miért hordozd a kisbabád >>
Ismerd meg a helyes babahordozást >>
Helyes, ha hordozol, de helyesen hordozol? >>
Hogyan válassz babahordozót >>

Termékeink között megtalálhatod kedvenc babahordozódat:
Böngéssz hordozóink között vagy tervezd mg saját babahordozód

Hordozz praktikusan! Viseld stílusosan! - Gremese

Ki írkál itt?

Gremsperger Emese 3 gyermek anyukája, a Gremese Babahordozók készítője, baba- és gyermekhordozási tanácsadó.Gremsperger Emese 3 gyermek anyukája, a Gremese Babahordozók készítője, baba- és gyermekhordozási tanácsadó. Keress és kérdezz...

+36-70/326-50-71 emese@gremese.hu