Kosarad A kosarad üres... egyelőre :) Szeretném megrendelni »

Mikortól és miben hordozhatod a kisbabádat?

Újszülöttek biztonságos és egészséges hordozása

Egyszer, egy vásáron, ahol előadást is tartottam egy moziteremben a hordozásról, egy számomra egyszerű kérdést tettem fel a családoknak:

Mikortól hordozhatod a kisbabádat?

Meglepő volt számomra, (és tanulságos) az, amilyen válaszokat kaptam: egy hónapos kortól, két-három hónapos kortól, fél éves kortól. Kb. 10 anyuka/apuka párosból ketten vágták rá, hogy újszülött kortól.

És ez a helyes válasz: újszülött kortól hordozhatod kisbabádat.

Mikortól és miben hordozhatod a kisbabádat?

Nézzük meg, mi történik a babáddal a pocakban azon kívül, hogy fejlődik?
Hordozódik. Hogyan?
Ringatva, hangokat hallva, szívverést hallva.

Mi történik a babáddal, miután megszületik?

Ugyan azt szeretné, ami eddig történt.
A kisbabáknál a legfontosabb dolog, ami túlmutat a napirenden, a pelenkacserén, az etetések idején, az a biztonság. Pocakban biztonságban volt egy megnyugtató helyen, ismerős hangok, zajok vették körbe őt, és enni is kapott a köldökzsinóron keresztül.
A babák úgy működnek, ha letesszük őket, rövid időn belül elkezdenek sírni.
Miért?
Mert ők egyedül életképtelenek. Nem tudják magukat ellátni, nem jutnak egyedül táplálékhoz, és nem tudják magukat biztonságba helyezni.
És mivel beszélni nem tudnak, sírással hívják fel magukra a figyelmet.

Figyelem, egy újszülött nem tud hisztizni!

Mit csinálsz ekkor? Felveszed őt. Nem hagyod sírni, felveszed, és magadhoz öleled.
Mit csinál ekkor a baba? Csöndben lesz, és nagy szemekkel néz rád. Ott van, ahol gondoskodnak róla, ahol az ismerős szívdobogás, az ismerős bőr illata megnyugtatja, ahol biztonságban érzi magát: rajtad.
És mit csinálsz? Hordozol. Fogod a két kezedben, viszed ide-oda, ringatod.
A lehető legjobbat teszed vele.

Ami az ortopéd oldalát illeti, a babahordozás újszülött kortól támogatja a kicsi (mentális, és) ortopéd fejlődését természetesen pozitív értelemben.

Ha megfelelő hordozóeszközt választasz újszülötted számára, akkor egyrészt biztonságban tudhatod őt, másrészt visszakapod a két kezedet, ezáltal a szabadságod jó részét.

A újszülöttek izomzata gyenge, az idegrendszeri érés, a mozgásfejlődés során fog megerősödni, és fognak tudni fejet emelni, fordulni, kúszni, mászni, ülni, állni, járni.
A mozgásfejlettségi szintjüket figelembe véve kell őket a babahordozóban rögzíteni.

  • Ügyelj arra, hogy újszülöttnél megfelelően támaszd meg a csípőövet, a lába legyen terpesz, vagy inkább "M" lábtartásban. Újszülöttnél az utóbbi fog megvalósulni, mert egyrészt ezzel a lábtartással szépen fog gömbölyödni a háta - létrehozva egy komfortos, pocakléthez közeli pozíciót, másrészt a kontraktúrák miatt valószínűleg nem fog engedni más lábtartást.
  • Az álla alatt legyen két ujjnyi szabad hely az akadálytalan levegővétel miatt, tehát ne rogyjon bele a hordozóba.
  • Pontról pontra legyen megtámasztva, a háta "C" alakban görbüljön. Fejét nem tartó picit tarkóig támassz meg, ha elalszik, a kendőszárral rögzíteni tudod a fejecskét.
  • Kellően szorosan kösd magadra, tehát ha hajolsz, a babád ne mozduljon el tőled. Persze nem kell "megfulladnod", meg kényelmetlenül lenned, de ha úgy érzed, hogy mindenféle gond nélkül tudod még az eszközt szorosabbra venni, akkor húzzál, állítsál rajta.

Ha ezekre a dolgokra figyelsz, akkor biztos lehetsz benne, hogy babád a lehető legjobb helyen van, a lehető legjobban támogatod a fejlődését, és az eredmény egy nyugodt baba, és stresszmentes család. :)

Miben hordozzál?

Számos remek hordozóeszköz létezik újszülöttek, és koraszülöttek hordozására. Amit kiemelnék, és természetesen megtalálható nálunk, az a rugalmas kendő, és a karikás kendő.
Ezeket az eszközöket nyugodt szívvel ajánlom neked, és babádnak. Használatuk egyszerű, egyedül is könnyen elsajátítható. De ha elakadnál, akkor ne feledd, keress bátran!

Tehát csak jót teszel azzal magadnak, és babádnak, ha újszülött kortól hordozod, sőt, a lehető legjobbat teszed vele. Támogatod a mozgásfejlődését is, az idegrendszeri fejlődését, a kötődését, (sajnos) a leválását is, de ezekről később írok majd külön cikket.

Ki írkál itt?

Gremsperger Emese 3 gyermek anyukája, a Gremese Babahordozók készítője, baba- és gyermekhordozási tanácsadó.Gremsperger Emese 3 gyermek anyukája, a Gremese Babahordozók készítője, baba- és gyermekhordozási tanácsadó. Keress és kérdezz...

+36-70/326-50-71 emese@gremese.hu