Kosarad A kosarad üres... egyelőre :) Szeretném megrendelni »

A totyogókor és a babahordozás

Nehézségek, tippek, eszközválasztás

Sokan azt gondolják, hogy amikor a gyerek totyogókorba ér és járni kezd, vége a babahordozás időszakának. A hordozás előtt álló édesanyák körében többen úgy gondolják, hogy hordozóeszközt csak arra az időszakra választanak, amíg a babájuk járni nem kezd, mert utána már úgysem lesz rá szükségük.
A leggyakoribb ellenérvek a totyogókori hordozással kapcsolatban az életkori sajátosságok megváltozása, a megnövekedett testsúly és mozgásfejlődési szükségletek átalakulása.
E bejegyzésemben felvázolom a hordozás totyogókori dimenzóit, és meggyőződésem szerint, ha eddig nem is volt hordozód - amit kétlek -, ezentúl lesz.  :-)

A totyogókor és a babahordozás

Mint mondják: "A dolgoknak egy kicsit meg kell változniuk, hogy ugyanazok maradhassanak."
A totyogókorban a hordozásnak nincs vége, csak új korszak kezdődik!

Egy gyermek életében a hordozásnak, azaz az azzal együttjáró testközelségnek, biztonságnak, megnyugtató ringatózásnak, a hordozóban felvett testtartás pozitív hatásainak mindig nagy szerepe lesz.


Jó esetben te is újszülöttkortól hordozod gyermekedet. Amikor járni kezd, nem csak neki változik majd meg a világ. A totyogókorral egy csodálatos és még több figyelmet igénylő korszak következik mindkettőtök életében.

No de nézzük is a totyogókor és a hordozás összefüggéseit.

Elöször is a totyogókor nem könnyű időszak! 1-2 éves korra már azt várnád, hogy végre könnyebbek legyenek a dolgok, de csak egyre nehezebbek lesznek. Már nincsenek hosszú alvások, mint korábban, amelyek alatt gyorsan be tudtad hozni a lemaradásaidat. Gyermekedből előtör a kis felfedezői én, és nehéz eldönteni, hogy akarata, vagy kíváncsisága az erősebb. Már nem csak néhány kis babajáték hever szerteszét a lakásban, hanem jobb esetben nem minden, amit elér, hanem csak a játékszekrény teljes tartalma. Már nincs olyan, hogy beteszed a kiságyba és ott elvan egy darabig. Ehelyett az a jellemző, hogy gyermeked folyton szabadon szeretne aktívan tevékenykedni a teljes lakásban. Te pedig fáradt vagy, régóta nem aludtál egy jót, és úgy érzed, kezdenek kicsúszni a szálak a kezedből. 

A fenti kis fefedező azonban nem csak otthon aktív, hanem bárhol, ahol éppen van, és ez az otthonon kívül még fokozottabb problémát tud jelenteni. 
Én három totyogókorszakon vagyok túl. Elárulom hogy csináltam. 
Mikor a babád elkezd járni, természetes, hogy egyre nagyobb önállóságra törekszik. Hiába teszed be a hordozóba, egy kis idő múlva már ugrál, feszeng az eszközben, nyafizik, egyre intenzívebben jelezve, hogy ő inkább önállóan menne.  
Ha kiveszed az eszközből, akkor a szokásos, maximum 1m/30 perc "sebesség"-re tudtok csak kapcsolni. Mivel az ember ilyenkor általában nem időmilliomos, ez a forma nem igazán működőképes. Főként, hogy persze pár lépés megtétele után már jön is a felkéredzkedés, mert bizony hamar elfárad a nagy felfedező. Ha újra felveszed, hamar erőre kap ugyan a kis huncut, de rövid pihenő után kezdődik minden előlről. Sokan feladják emiatt, és esetükben a totyogókorszakban a hordozás folyamata meg is szakad.

A megoldás az, hogy ezt nem szabad csinálni! Hordozni kell!

Egyrészt meg kell tanulnia a gyerkőcnek, hogy nem mindig az van, amit ő szeretne, s ennek megértetésére a hordozás, mint a korlátozás egy kellemes formája, remek módszer. Az anya testközelsége, a testkontaktus folyamatos megléte, csökkenti a korlátozásból adódó frusztrációs faktort.

Ennek során meg kell találni azt az egyensúlyt, ami a gyermek önmegvalósítási vágyát, mozgásfejlődését segíti kibontakoztatni, de ennek irányítása, szabályozása a szülőnél marad.

Az a gyermeknek is segítség, ha nem az ő olthatatlan kíváncsisága az irányító, hisz hamar elfárad, és nyűgössé válik, de kilépni ebből a helyzetből önmaga még nem képes. Ha azt érzékeled, hogy a gyermek fáradt, nyűgös, meg kell szakítanod ezt a felfedező folyamatot, és visszatenni őt a hordozóba. A perspektíva, hogy a te magasságodból továbbra is tud szemlélődni, és a testközelséged megnyugtató hatása hamar visszatöltik a gyereket, és kipihenten folytatódhat újra a világ megismerésének folyamata. Te pedig, ezeket a pihenő, feltöltődési időszakokat tudod kihasználni, hogy elintézd azokat a dolgokat, amelyek mindenképp szükségesek.

Egy személyes példa:

középső gyermekemmel - akkor kb. 2 éves volt – bevásárolni mentem egy nagy áruházba. Beültettem őt a bevásárlókocsiba, ahonnan fél perc alatt, mint egy Hudini, már fel is állt, mászott volna ki. Hamar felismertem, ez így nem fog menni. Jó, akkor jöjjön a lábán - gondoltam. Igen ám, de amíg ő balra pakolta volna le a fogkrémes dobozokat, addig én jobbra menten volna a mosószerekhez. Elgondolkodtam, hogy zárásig végzünk-e ebben a tempóban, végül hordozó elő, gyerek reptet, hátra fel. A továbbiakban már flottul ment a bevásárlás, közben pedig bezsebeltem pár anyuka irigykedő pillantását.

De milyen babahordozó való egy totyogósnak?

Van pár szempont, amit érdemes figyelembe venni, de legfőképpen az az ideális, amit te is szívesen használsz. Talán ez a legfontosabb. Ha pedig már van babahordozó eszközöd - és elbírod még benne a gyermeket, illetve ő még nem nőtte ki -, akkor célszerű abban hordoznod.

Ha most választanál eszközt, akkor a következőket ajánlom:

Csatos babahordozó

Ennek a típusnak remek a súlyelosztása, egész felsőtesteden egyenletesen terhel, köszönhetően a széles derékpántnak, és a duplán párnázott vállpántoknak. Elől, csípőn és háton tudsz benne hordozni, egyszerűsége miatt ez az apukák nagy kedvence. Ha totyogósod lekéredzkedik, nincs vele gond, a csatos lóghat hátul a derekadon.
Későbbiekben külön tudsz rendelni hozzá a terpesz szélességének bővítésére alkalmas terpeszbővítőt.

Karikás kendő

Ez egy stílusos, sokszor másodlagosan használt hordozóeszköz. A fel-le kéredzkedős időszakban tesz remek szolgálatot, mivel pillanatok alatt kivehető és betehető a baba, miközben a karikást le sem kell venned magadról.

Melyek a hordozás totyogó korra vonatkozó szabályai és hogyan hordozd a totyogóst?

Fontos figyelembe venni, hogy egy totyogós súlya 10 kg körül mozog. Az elől hordozás súlyhatára pedig 5-7 kg, mivel e felett már megterhelő a hordozás, komolyan terhet jelent a hátnak, gerincnek, gátizomnak. Ez igaz akkor is, ha babád még nem éri el a súlyhatárt, de te úgy érzed, hogy elől már nem bírod el őt, akkor célszerű áttérned a háton illetve csípőn hordozásra

A babák ebben az időszakban ugyan állandóan fel-le kéredzkednek, csökkenhet a hordozás időtartama, de a jelentősége nem. A hordozás - ugyan egyre kisebb hangsúllyal - de folyamatosan jelen lesz még életetekben.

Hogy ne fokozzam e nehéz, de amúgy csodálatos korral szembeni félelmeket, meg kell osztanom veletek, hogy minden nehézsége ellenére ez volt az egyik leggyönyörűbb időszak gyermekeimmel kapcsolatban.
Minden érdekelte őket, és kíváncsiságuktól vezérelve sohasem adták fel, amit a fejükbe vettek. Őszinte nyitottsággal szemlélték a világot, fenntartások nélkül voltak képesek a boldogságra, és legfőképpen nagyon, de nagyon tudtak szeretni!

Egyszóval, számomra minden nehézség ellenére fantasztikus időszak volt ez. Egy biztos, a babahordozó nagy segítségemre volt a túlélésében! Érdemes neked is kipróbálnod!

A babahordozás egy életre szóló ajándék!
Hordozz te is! Válaszd ki a nektek való hordozót! Mi szívesen segítünk!

Oldalainkon megismerkedhetsz a helyes babahordozással és segítünk az eszközválasztásban is:

Miért hordozd a kisbabád >>
Ismerd meg a helyes babahordozást >>
Helyes, ha hordozol, de helyesen hordozol? >>
Hogyan válassz babahordozót? >>

Termékeink között megtalálod kedvenc babahordozódat:
Böngéssz hordozóink között vagy tervezd meg saját babahordozód

Hordozz praktikusan! Viseld stílusosan! - Gremese

Ki írkál itt?

Gremsperger Emese 3 gyermek anyukája, a Gremese Babahordozók készítője, baba- és gyermekhordozási tanácsadó.Gremsperger Emese 3 gyermek anyukája, a Gremese Babahordozók készítője, baba- és gyermekhordozási tanácsadó. Keress és kérdezz...

+36-70/326-50-71 emese@gremese.hu