Kosarad A kosarad üres... egyelőre :) Szeretném megrendelni »

Mei tai, csatos babahordozó csak ülni tudó kortól használható?

Milyen hordozóeszközt válasszak?

Na hahó! :)

Ígértem ezt az írást, mert nagyon sok telefont és mégtöbb e-mail-t kapok ezzel a témával kapcsolatban. Sokan kerestek elbizonytalanodva, kétségbeesve néha már már pánikban - ha a kiszemelt (esetleg megvásárolt) hordozód, a hordozási tanácsadók, vagy "tapasztaltabb" anyukák nem ajánlják.
Ha elbizonytalanítanak a használatával kapcsolatban, esetleg elültetik benned azt, hogy azt az eszközt ne használd, mert így vagy úgy ártasz vele a babádnak.
Ha csak a szövött kendőt/karikás kendőt kínálják neked mint opciót, de te nem érzed ezt magatokhoz közelinek, akkor neked szól ez a cikk.

Általában az érvek-ellenérvek központjában mei tai és csatos hordozók esetén, az ülnitudás áll. Állandó kérdésnek tűnik, hogy kárt okozol-e azzal a babának, ha ülni/járni még nem tudó kicsit ilyen eszközbe teszel? Erre próbálok neked választ adni.

 

Hogy megértsd a helyzetet pár szó a "színfalak" mögülről. Először is tudnod kell, hogy több olyan hordozós iskola létezik, akik hordozási tanácsadókat képeznek kis hazánkban. Ezek egy része azt mondja, hogy ezeknek az eszközöknek a használatához ülnie/járnia kell tudni a babának, egy másik része meg azt, hogy nem. Sajnos nincs egy egyetemleges tananyag a babahordozásról, ami alapján a hordozási tanácsadókat képzik. Így sok esetben a tanácsadók megközelítése szubjektív, amihez néha néha társul még egy bizonyos egyéni mentalitás is.

Ha böngészel on-line tanácsadós csoportokban, és megnyugtató válaszok helyett hordozási tanácsadók, és/vagy mindent tudó ráérős "csakanyá"-k összecsapását olvasod - sokszor elég keresetlen stílusban - akkor annak ez a fő oka.

Őszinte leszek. Igazságot tenni jelen helyzetben lehetetlen. Még csak azt sem mondhatom, hogy bármelyik fél - stílusától függetlenül - ne akarna jót neked és babádnak saját tudásához mérten.
A hordozási tanácsadó képesítésem, a konferenciák és workshopok amiken részt vettem, a 2009 óta a több évnyi tapasztalatom (hordozós anyaként és gyártó-tanácsadóként), és rengeteg idevágó szakcikk és kutatási anyag amit az évek során átolvastam talán elegendő ahhoz, hogy határozott álláspontom legyen a témában). :) 

Mei tai, csatos babahordozó csak ülni tudó kortól használható?

Mi is történik akkor, ha ül a baba?

Mármint a földön. Biztosan tapasztaltátok már, ha felteszitek a pelenkázóra a pár hónapos babátokat, megfogjátok a kezecskéit és ülésbe felhúzzátok, a fejük rövid idő után előre bukik, a hátuk görbül, és görnyedten ülnek. Ez azért van, mert a gravitáció, a fentről lefelé ható erők hatnak rájuk. Fejletlenek még a gerincközeli izmaik, nem tudják önmagukat megtartani (nem tudnak ülni), így egy terhelt állapotba kerülnek.

De mi történik a babával, ha hordozóba tesszük?

És itt nem a bugyikengurura gondolok, hanem az úgynevezett egészséges hordozóeszközökre.
Ha pl. kendőben helyezkedik el egy újszülött (igen, újszülött kortól lehet hordozni :)), akkor a baba pontról pontra, csigolyáról csigolyára meg van támasztva úgy, hogy támasztja hátulról (jelen esetben) a kendő, elölről a hordozó személy, és oldalról is a hordozó eszköz. Ahogy a kendő ráncai futnak, úgy veszi le a terhet a babáról a hordozóeszköz, és vezeti át a hordozó személyre. Ezért érezzük a babát így könnyűnek ahhoz képest, mintha csak a karunkban cipelnénk. Ez nem csak a kendőkre igaz, hanem a többi hordozóeszközre is. (Nem mindegyik támaszt teljes mértékben pontról pontra, ezt vegyük figyelembe az eszközválasztásnál, figyelve azt, hogy adott helyzetben milyen a babánk fiziológiás mivolta. Mit tud magától, és mit nem).

Így a baba egy tehermentes állapotban van, nem rogy össze a saját súlya alatt. Ezzel párhuzamosan figyeljünk persze a helyes hordozás kritériumaira, úgy, mint:

  • Kellően szorosan legyen ránk kötve a baba úgy, hogy ha hajolunk, ne mozduljunk el egymástól. Ne legyen fullasztó kellemetlen érzés, de ha gond nélkül tudunk még húzni, feszesíteni az eszközön, azt tegyük meg.
  • Elöl hordozott baba esetében fontos a "puszimagasság"-ba való kötés. Ne lógjon a gyerek, mert az nekünk kényelmetlen.
  • Lábai vegyék fel az "M" alakot, vagy legyenek terpesz lábtartásban, így támogatva a csípő egészséges fejlődését.
  • Kétujjnyi szabad hely legyen a baba álla alatt az akadálymentes légvétel érdekében,
  • és ami nagyon fontos, mindig olyan ruhát (nadrágot) adjunk rá, ami nem tartja össze a lábát (pl. farmer, vászon nadrág), hanem amiben tud terpeszteni.
  • Ha pedig bebillentjük a kicsi medencéjét, tehát "M" alakot vesz fel a lába, akkor egy komfortos pozícióba kerül, olyanba, mint ahogy a pocakban volt.

Biztonságos, megnyugtató helyzet ez, és ebben a pocízióban kevésbé feszeng, és dobálja hátra a fejecskéjét. Ezzel a módszerrel a mei tai/csatos hordozókban is szépen alakítható a terpesz.

Ha attól félsz, hogy mei tai-ban/csatosban túlterpeszt a baba, és az káros lehet, akkor el kell mondanom, hogy pár évvel ezelőtt jártam egy ortopéd témájú konferencián. Itt kifejezetten a hordozott babák csontozatára, ortopéd szempontból a hordozóban való elhelyezkedésükre irányult a fókusz.

Amikor feltettük azt a kérdést Dr. Besze Tibornak és Dr. Mező Róbertnek, hogy létezik-e optimális terpesztési szög, akkor azt a választ kaptuk, hogy a babák lábát (térdét) a hátukon fekve le lehet nyomni az asztalra. Túlterpesztés nincs. Ha a baba jelez, hogy fájdalma van, akkor javítunk a helyzeten, de ha nem, akkor ortopéd szempontból nincs semmi baj.

Ha ezeket a kritériumokat figyelembe vesszük, akkor szinte akármekkora kortól használható szinte akármelyik eszköz. Egy kisebb mei tai-ba (baby tai-ba) tehetünk újszülöttet is. Egy csatosba (márkafüggő) is tehetünk egészen pici babát. A babák fiziológiás helyzetét és az eszköz nagyságát, használhatóságát (állíthatóságát) figyelembe véve persze.

A lényeg, hogy érezzétek jól magatokat. Van anyai kompetencia, ösztön, ezeket használjátok. Ha látjátok, hogy babátok nyugodt, elégedett a hordozóban, nektek kényelmes, jól érzitek magatokat, akkor valószínűleg megtaláltátok azt az eszközt, ami segíteni fogja mindennapjaitokat.

Nem kell olyan hordozóeszközzel küzdenetek, ami nektek nem jó. Meg lehet találni azt, amiben a baba jól helyezkedik el, és a család többi tagjának kényelmes.

Az elmúlt években (2009-től) egy negatív tapasztalat sem érkezett vissza hozzám, hogy a hordozóink kárt tettek volna egy babában is. Pedig valószínűleg én lettem volna az első, akinek jelzik.

És ami még fontos, annak az "oldalnak", ahol a mei tai/csatos használatát ülni/járni tudáshoz kötik, nincs tapasztalatuk azzal kapcsolatban, hogy kárt okozott volna az ilyen "idő előtti" hordozás a babáknál. Nincs egy visszajelzés, egy kutatás.

 

Gyógyulásokról viszont annál többször számoltatok be, íme egy példa:

"Kedves Emese! Még egyszer köszönjük ezt a csodás Mei Tai-t. A fiam egyszerűen imád benne lenni, és a kötött csípője is sokat javult amióta használjuk!"
Katalin Fatma Celikbilek

(És itt egy még ülni nem tudó babáról van szó).

Hordozzatok bátran, találjátok meg az eszközt, amiben mindketten jól érzitek magatokat. Ha kérdésetek van, akkor pedig keressetek bátran! ;)

Ki írkál itt?

Gremsperger Emese 3 gyermek anyukája, a Gremese Babahordozók készítője, baba- és gyermekhordozási tanácsadó.Gremsperger Emese 3 gyermek anyukája, a Gremese Babahordozók készítője, baba- és gyermekhordozási tanácsadó. Keress és kérdezz...

+36-70/326-50-71 emese@gremese.hu