Kosarad A kosarad üres... egyelőre :) Szeretném megrendelni »

Mei tai, csatos babahordozó csak ülni tudó kortól használható?

Az ortopéd orvos válaszol

Ígértem ezt az írást, mert nagyon sok telefont és mégtöbb e-mail-t kapok ezzel a témával kapcsolatban. Sokan kerestek elbizonytalanodva, kétségbeesve néha már már pánikban - ha a kiszemelt (esetleg megvásárolt) hordozót, a hordozási tanácsadók, vagy "tapasztaltabb" anyukák nem ajánlják.
Elbizonytalaníthatnak a használatával kapcsolatban, esetleg elültetik benned azt, hogy azt az eszközt ne használd, mert így vagy úgy ártasz vele a babádnak.
Ha csak a szövött kendőt/karikás kendőt kínálják neked mint opciót, de te nem érzed ezt magatokhoz közelinek, akkor neked szól ez a cikk.

Általában az érvek-ellenérvek középpontjában mei tai és csatos hordozók esetén, az ülni tudás áll. Gyakorta felmerülő kérdés, hogy kárt okozol-e azzal a babádnak, ha ülni/járni tudás előtt ilyen eszközbe teszed. Erre próbálok neked választ adni.

 

Hogy megértsd a helyzetet pár szó a "színfalak" mögül. Először is tudnod kell, hogy több olyan hordozós iskola létezik, akik hordozási tanácsadókat képeznek kis hazánkban. Ezek egy része azt mondja, hogy ezeknek az eszközöknek a használatához ülnie/járnia kell tudni a babának, egy másik része meg azt, hogy nem. Sajnos nincs egy egyetemleges tananyag a babahordozásról, ami alapján a hordozási tanácsadókat képzik. Ha böngészel on-line tanácsadós csoportokban, és megnyugtató válaszok helyett hordozási tanácsadók, és édesanyák összecsapását olvasod - sokszor elég keresetlen stílusban - akkor annak ez a fő oka.

Őszinte leszek. Igazságot tenni jelen helyzetben nagyon nehéz. Még csak azt sem mondhatom, hogy bármelyik fél - stílusától függetlenül - ne akarna jót neked és babádnak saját tudásához mérten.
A hordozási tanácsadó képesítésem, a továbbképzések, a konferenciák és workshopok amiken részt vettem, valamint 2009 óta a sok évnyi tapasztalat (hordozós anyaként és gyártó-tanácsadóként), segített kialakítani az álláspontomat.

Mei tai, csatos babahordozó csak ülni tudó kortól használható?

Mi is történik akkor, ha ül a baba?

Mármint a földön. Biztosan tapasztaltátok már, ha felteszitek a pelenkázóra a pár hónapos babátokat, megfogjátok a kezecskéit és ülésbe felhúzzátok, a feje rövid idő után előre bukik, a háta görbül, és görnyedten ül magába roskadva. Ez azért van, mert a gravitáció, a fentről lefelé ható erők hat rá. Fejletlenek még a gerincközeli izmai, nem tudja önmagát megtartani (nem tud ülni), így egy terhelt állapotba kerül.

Mi történik a babával, ha hordozóba tesszük?

És itt nem a bugyikengurura gondolok, hanem az úgynevezett egészséges hordozóeszközökre.
Ha pl. kendőben helyezkedik el egy újszülött, akkor a baba pontról pontra, csigolyáról csigolyára meg van támasztva úgy, hogy támasztja hátulról a kendő, elölről a hordozó személy, és oldalról is a hordozó eszköz. Ahogy a kendő ráncai futnak, úgy veszi le a terhet a babáról a hordozóeszköz, és vezeti át a hordozó személyre. Ezért érezzük a babát így könnyűnek ahhoz képest, mintha csak a karunkban cipelnénk. Ez nem csak a kendőkre igaz, hanem a többi hordozóeszközre is. Nem mindegyik hordozó támasztja a babát pontról pontra, de a mozgásfejlődés előrehaladtával ez egyre kevésbé lesz fontos.

Így a baba egy tehermentes állapotban van, nem rogy össze a saját súlya alatt. Ezzel párhuzamosan figyeljünk persze a helyes hordozás kritériumaira, úgy, mint:

  • Kellően szorosan legyen ránk kötve a baba úgy, hogy ha hajolunk, ne mozduljunk el egymástól. Ne legyen fullasztó kellemetlen érzés, de ha gond nélkül tudunk még húzni, feszesíteni az eszközön, azt tegyük meg.
  • Elöl hordozott baba esetében fontos a "puszimagasság"-ba való kötés. Ne lógjon, mert az nekünk kényelmetlen.
  • Lábai vegyék fel az "M" alakot, vagy legyenek terpesz lábtartásban, így támogatva a csípő egészséges fejlődését.
  • Kétujjnyi szabad hely legyen a baba álla alatt az akadálymentes légvétel érdekében,
  • és ami nagyon fontos, mindig olyan ruhát (nadrágot, rugdalózót) adjunk rá, ami nem korlátozza őt a mozgásában, és amiben tud terpeszteni a hordozó eszközben.
  • Ha pedig bebillentjük a kicsi medencéjét, tehát "M" alakot vesz fel a lába, akkor egy komfortos pozícióba kerül, olyanba, mint ahogy a pocakban volt.

Biztonságos, megnyugtató helyzet ez, és ebben a pocízióban kevésbé feszeng, és dobálja hátra a fejecskéjét. Ezzel a módszerrel a mei tai/csatos hordozókban is szépen alakítható a terpesz.

Ha attól félsz, hogy mei tai-ban/csatosban túlterpeszt a baba, és az káros lehet, akkor el kell mondanom, hogy pár évvel ezelőtt jártam egy ortopéd témájú konferencián. Itt kifejezetten a hordozott babák csontozatára, ortopéd szempontból a hordozóban való elhelyezkedésükre irányult a fókusz.

Orvos válaszol

Amikor feltettük azt a kérdést Dr. Besze Tibornak és Dr. Mező Róbertnek, hogy létezik-e optimális terpesztési szög, akkor azt a választ kaptuk, hogy a babák lábát (térdét) a hátukon fekve le lehet nyomni az asztalra. Túlterpesztés nincs. Ha a baba jelez, hogy fájdalma van, akkor javítunk a helyzeten, de ha nem, akkor ortopéd szempontból nincs semmi baj.

Dr. Marschalkó Péternek a Heim Pál Gyermekgyógyászati Intézet Ortopéd főorvosának a következő kérdéset tettem fel:

Mei tai és csatos babahordozó használatához a baba szempontjából feltétel-e az ülni és/vagy járni tudás?

Az egészségesen fejlődő éretten született babáknál a javasolt 3 hónapos kor után sem okoznak gondot a popsi alátámasztásán keresztül ható erők. A Mei Tai felvétele és beállítása a változó méretű babákhoz igazítható, a csatos babahordozó használatához sem feltétel az ülni, járni tudás. A legfontosabb, hogy az „M” alakba lévő csípő, térd helyzetnél a combok a térd vonaláig kényelmesen alátámasztott felületen feküdjenek, a leszorítások, keringést rontó bevágások kivédésére.

A lényeg, hogy érezzétek jól magatokat. Van anyai kompetencia, ösztön, ezeket használjátok. Ha látjátok, hogy babátok nyugodt, elégedett a hordozóban, nektek kényelmes, jól érzitek magatokat, akkor valószínűleg megtaláltátok azt az eszközt, ami segíteni fogja mindennapjaitokat.

Nem kell olyan hordozóeszközzel küzdenetek, ami nektek nem jó. Meg lehet találni azt, amiben a baba jól helyezkedik el, és a család többi tagjának is kényelmes.

Visszajelzéseitekből csak egyet emelnék ki: 

"Kedves Emese! Még egyszer köszönjük ezt a csodás Mei Tai-t. A fiam egyszerűen imád benne lenni, és a kötött csípője is sokat javult amióta használjuk!"
Katalin Fatma Celikbilek

(És itt egy még ülni nem tudó babáról van szó).

Hordozzatok bátran, találjátok meg az eszközt, amiben mindketten jól érzitek magatokat. Ha kérdésetek van, akkor pedig keressetek bátran! ;)

A helyes babahordozás fontosabb szabályai >>
Miért hordozd a kisbabád >>
Hogyan válassz babahordozót >>
A totyogókor és a babahordozás >>
Mikortól lehet a babát háton hordozni? >>

Ki írkál itt?

Gremsperger Emese 3 gyermek anyukája, a Gremese Babahordozók készítője, baba- és gyermekhordozási tanácsadó.Gremsperger Emese 3 gyermek anyukája, a Gremese Babahordozók készítője, baba- és gyermekhordozási tanácsadó. Keress és kérdezz...

+36-70/326-50-71 emese@gremese.hu