Kosarad A kosarad üres... egyelőre :) Szeretném megrendelni »

A babahordozás védi babádat és téged is a stressztől

Prof. Dr. Bagdy Emőke is megmondja

Mi is az a stressz?

"A stressz eredetileg az ingerekre adott nem specifikus válaszát jelölő orvosi szakkifejezés volt. Mai értelmében azonban jelentése nagyjából „folyamatos feszültség” vagy „tartós idegesség” mely rendszerint egy vagy több állandó negatív ingerre adott tartós válaszreakció a szervezet részéről. A tartósan fennálló stressz akár komoly egészségkárosodást eredményezhet, mivel gyengíti a szervezet ellenálló képességét." Wikipédia

A stresszre stresszválasz érkezik, amelynek a célja a stresszforrás megszüntetése. Ez többletenergia felszabadítása, amely során leállnak a jelenleg futó és energiát igénylő folyamatok, mint pl. emésztés, keringés, immunrendszer, tanulás. A stressz pusztítja az idegsejteket, ami feledékenységet is okoz.
Ez olyan, mint amikor betegek vagyunk, általában nincs étvágyunk. Ez nem véletlenül van, a szervezet a gyógyulásra, és nem az emésztésre fordítja az energiáit.

Egy baba számára sok tényező lehet stresszforrás. Az elsődleges, mikor le van téve "távol" az anyjától, aki a biztonságot, élelmet, az életben maradást nyújtaná számára. A baba azonban nem képes önmagát ellátni, sír, stressz éri, amin nem tud önmagától úrrá lenni.

A babahordozás védi babádat és téged is a stressztől

Miért fontos a stresszkezelés a babánál?

Egyrészt a fent felsoroltak miatt.
Másrészt, a baba stresszhormonszintje 3-6 hónapos kora között kezd kialakulni egészen 4 éves koráig, ahol stabilizálódik. Ha a babát pici korában kevés stressz éri (időben reagálunk jelzéseire, kielégítjük az igényeit), akkor a kortizol szintje alacsony marad. Ha sokat sír, az anya nem tud időben segíteni, a stresszhormon szintje felszökik. Akiknél alacsonyan stabilizálódik a kortizol szint, azok a babák kisgyermek, kamasz, felnőtt korban könnyebben lesznek úrrá stresszhelyzeteken, mint sokat síró, váró, nem válaszkészen nevelt társaik.

"Nagyon fontos az újszülött számára az első találkozás az anyával, még magzatszurkosan, amikor jó, ha egyáltalán az anya szívhangjait hallja. Ekkor ő is és az anya is megkapja azt az érintkezést, amivel a gyermek az ő illatát életre szólóan bevési az emlékezetébe. Száz melltartó közül a gyermek kiválasztja szagra az anyukáét, ha az anya szoptatta őt. Fantasztikus érzékenység alakul ki ilyenkor az emberben. Ez az időszak, azaz az első benyomások meghatározzák, hogy mennyire fognak kötődni egymáshoz szeretettel, ragaszkodással, odaadással.

Az első életévnek hihetetlen jelentősége van más területen is. A gyermek első hat hónapját a szimbiózis érzése, azaz az „egyek vagyunk” állapot jellemzi. Nincs határ az anya és a gyermek között. Ami az anyával történik élettanilag, az lezajlik a gyermekben is, és viszont. Ez a fantasztikus átfolyás, átáramlás azt jelenti, hogy még mindig olyan a gyermek számára a világ, mintha az anyja hasában lenne." Prof. dr. Bagdy Emőke

Mit tudsz tenni, hogyan tudod elkerülni a stresszt?

Hordozd a kicsit. :) Leszögezném, hogy egy hordozott babánál is lehet olyan élethelyzet, mikor az édesanya nem tud rögtön a kicsi segítségére lenni, és persze van sírás.
De ha testközelben tudod babádat, megadod neki a biztonságot és (azaz) magadat, azonnal tudsz reagálni a jelzéseire, akkor egy kiegyensúlyozott, stressztől védett kicsikéd lesz. És nem csak a picit védi a stressztől a jó hordozóeszköz, hanem téged is és az egész családot is. Nyugodt leszel, mert a legjobb helyen tudod a babádat. A háztartástól kezdve a bevásárláson át mindent el tudsz végezni. Jut idő magadra, tesóra, és apára. Mert attól, hogy pici érkezett a családba, természetesen a többiek is ott vannak, és nem kell lemondania senkinek semmiről. ;)

Ki írkál itt?

Gremsperger Emese 3 gyermek anyukája, a Gremese Babahordozók készítője, baba- és gyermekhordozási tanácsadó.Gremsperger Emese 3 gyermek anyukája, a Gremese Babahordozók készítője, baba- és gyermekhordozási tanácsadó. Keress és kérdezz...

+36-70/326-50-71 emese@gremese.hu