Kosarad A kosarad üres... egyelőre :) Szeretném megrendelni »

Miért sír a baba a hordozóban?

Hozzá kell szoktatni a hordozáshoz?

Többször találkoztam már azokkal a kérdésekkel, hogy "hogyan szoktassam kisbabámat a hordozáshoz", vagy: "sír a babám a hordozóban, mit csinálok rosszul?" Hogyan lehet a problémát megoldani? Ezzel kapcsolatban elmesélek egy történetet.

Miért sír a baba a hordozóban?

A közelmúltban bejelentkezett hozzám egy család, mert csatos hordozót szerettek volna vásárolni. Anyuka nagyon bizonytalan, nemigen hordozta a babáját annak ellenére, hogy 3 évig a szekrényében hevert egy Gremese Mei Tai.
Mikor megérkeztek, felpróbáltuk a csatost. Nagyon sírt a baba a próba alatt. Megkérdeztem, hogy éhes? A (bizonytalan) válasz az volt: lehet. A csatos is nagynak bizonyult, így javasoltam, hogy tegyük bele a mei tai-ba - azon tudunk rövidíteni. Láttam mindeközben az anyuka bizonytalanságát, és gondoltam, hogy az lehet a probléma. A mei tai-t nem tudtam rájuk kötni, mert az anyuka szorította a testéhez a pántokat a babával együtt, és én nem fértem oda, hogy segítsek. Láttam a félelmet az arcán, hogy ő mindjárt leejti a kicsit. És akkor egy olyan dologra gondoltam, ami még nem fordult elő az évek alatt.
Megkérdeztem őket, hogy magamra köthetem-e a kislányt? Apuka azonnal bólogatott, hogy igen.
Elkezdtem nyugodt mozdulatokkal felkötni a babát, miközben beszéltem hozzá, és próbáltam érdekes, színes dolgokat mutatni neki, ami épp mögöttem volt a polcon. Az anyukáját nem látta eközben. Miközben az utolsó mozdulatokat végeztem, a baba bekapta a pántot, nyugodtan nézelődött, a fejét a mellkasomra hajtotta. Én simogattam a hátát a hordozón keresztül, és ringatóztam vele. Csendben, nyugodtan pihent rajtam. Miért nem sírt nálam?

Mielőtt válaszolnék az előbbi kérdésre, felsorolom nektek, mire kell figyelni,

mitől sírhat egy baba a hordozóban:

 • tele a pelenka
 • éhes
 • túl álmos
 • nem lát ki a hordozóból
 • jön a foga
 • front van
 • idegen helyen van
 • rossz napja van
 • nem tudja kitenni a kezét
 • laza a kötés
 • melege van
 • cicit szeretne akkor is, ha nem éhes, mert "helyben van".
 • nem érzi magát biztonságban


Ezekre a lehetséges okokra mind figyelnetek kell, mikor a babát szeretnétek megismertetni a hordozással, a hordozó eszközzel.
Van egy eset, amikor azonnal lehet tudni, hogy miért sír a baba. Ha rögtön a hordozóba kötéskor sír, és akkor hagyja abba, amikor kivettük, akkor túl nagy a hordozó terpesze, ami feszíti a baba lábát, és fájdalma van.
De térjünk vissza a fenti esetre.

Van egy dolog, ami mindent "visz", és ez az, ha az anyuka bizonytalan, fél. A babáknak hiperérzékeny radarjaik vannak, főképp ha az anyukájukról van szó. Ha az anya bizonytalan, ideges, fél, kapkod, azt bizony megérzik a babák, és sírnak, mert az adott helyzetben nem érzik magukat biztonságban.
A kislány rajtam biztonságban érezte magát, ezért nem sírt.

Segíthet még a felsorolt problémák megoldásában a baba szükségleteinek kielégítésén túl a ringatózás, és a szabad levegőn történő séta is.

Ha félelmek merülnek fel a hordozással kapcsolatban, a hordozó használattal kapcsolatban, kérj segítséget - akár a férjedtől, barátodtól, tőlem. Ha nincs erre lehetőséged, akkor a biztonságérzeted növelése érdekében a hordozó felvételekor állj egy ágy vagy kanapé elé. Segít, ha tükör is van a közelben.
A babának első a biztonság, a testkontaktus, a bőröd illata. Hordozásra születtek, ezért nem kell őket magához a hordozáshoz szoktatni, csak meg kell találni a nektek leginkább megfelelő babahordozót.

Ki írkál itt?

Gremsperger Emese 3 gyermek anyukája, a Gremese Babahordozók készítője, baba- és gyermekhordozási tanácsadó.Gremsperger Emese 3 gyermek anyukája, a Gremese Babahordozók készítője, baba- és gyermekhordozási tanácsadó. Keress és kérdezz...

+36-70/326-50-71 emese@gremese.hu