Kosarad A kosarad üres... egyelőre :) Szeretném megrendelni »

Hordozás? Hallgass az ösztöneidre!

Mindenki hordoz. Ki kézben, ki hordozóban.

Amikor az első gyermekem született (2007-ben), akkor bejött hozzám a kórházi szobámba az orvosom, és csak ennyit mondott:
"Emese! Bármit írnak a szakkönyvek, bárki bármit mond, maga hallgasson az ösztöneire".

De én először nem így tettem. Nem indult felhőtlenül az anyaság, beleestem az elején a 3 óránkénti szoptatási "trendbe", és abba, hogy órákig ringatom a babát a karomban, majd beteszem a kiságyba, mert ott "kell" aludnia. Ezt sugallta a külvilág, én meg azt gondoltam, ez a helyes. Így csináltam, majd' belepusztultam.

Hordozás? Hallgass az ösztöneidre!

Miért szoptassam 3 óránként? Mikor hol 1,5, hol 4 óra múlva éhes. Ahogy mi is felnőttek, ahogy én is.
Miért kellene ébreszteni éjjel (na azért ezt nem csináltam), hogy egyen? Mikor én sem eszem éjjel, és amúgy végre alszik, alszunk.
Miért tegyem le a kiságyba? Már ahogy közelednek a rácsok, úgy lesz egyre hangosabb a gyereksírás.
20 perc múlva úgyis felébred... Vehetem ki, kezdhetem elölről.

Egy idő után azonban elkezdtek munkálkodni bennem az ösztönök, az érzéseimre, a páromra hallgattam és kezdett minden helyrejönni. A környezetem meg látta, hogy ez jó nekem is, és a babámnak is.

Hallgass az ösztöneidre

Ösztönlények vagyunk, tudjuk mi kell a babának. BIZTONSÁG. Ereszd el a külvilágból jövő kéretlen "jó tanácsokat" és figyelj a babádra, figyelj befelé.
Akkor akarod szoptatni vagy cumisüvegből etetni és összebújni, amikor azt mindketten igénylitek? Tedd azt.
Nincs szíved letenni a kiságyba, inkább alszik a mellkasodon? Tegyél úgy.
Egész nap kézben lenne a kicsi és te csak viszed, csak viszed? Tudod mit csinálsz? Hordozod. A karodban. Mert nincs szüksége másra, csak rád! Te vagy neki az élet, a minden. Utánad sír minden alkalommal. Te vagy a boldogság, a levegő. Te adod neki azt a biztonságot, és nyugalmat, amire az egész családnak szüksége van.

Ha nem megy a kiságyban alvás, ne hagyd sírni, vedd fel, öleld, nyugtasd meg. Az ölelés gyógyít, olvasd el
Ha unja a babakocsit, mert többet akar látni, a közeledben akar lenni, vedd fel.
Ha melletted/rajtad tud jókat aludni, bújjatok össze.
Ha kéne már egy kis házimunkát végezni, de neki te kellesz, vedd fel. A házimunka megvár.
Vásárolni kellene, füvet nyírni, befejezni a stoppolást, kimenni a postáshoz de neki te kellesz? Vedd fel.
A tesónak is szüksége van rád, de a picinek is. Szeretnéd megelőzni a testvérféltékenységet, vagy szeretnéd, ha gyorsan túl esnétek rajta? Olvasd el írásunkat a testvérféltékenységről.
De!

Nem kell úszni hagyni a lakást - akármeddig nem lehet húzni, ahogy a bevásárlást sem. A testvérről, testvérekről nem is beszélve. Jó lenne ha nem sírna? Szeretnél két szabad kezet? Nem kell a babakocsihoz ragaszkodni, és nem kell folyton cipelned. Lehet egy picit máshogy is csinálni.

Megoldás? Hordozás!

Ösztönösen tudod, hogy ezt igényli a kicsi. Ha kielégíted a szükségleteit, kapsz egy nyugodt babát, és két szabad kezet, amivel megnyílik a tér, az idő, és belefoghatsz szinte bármibe.
És hidd el, hiába jön rád néha a szaranya érzés (jaj már megint sír, megint felkéredzkedik, vajon mit rontottam el? Amúgy elárulom, semmit). Hiába mondják meg mások mit csinálj, a babádnak te vagy a legjobb, és legtökéletesebb ANYA. Az ösztöneid pedig működnek. Hallgass rájuk!

Egy kis segítség:

Miért hordozd a kisbabád, mit ad nektek a babahordozás? Olvasd el. >>
A helyes babahordozás szabályairól itt olvashatsz >>
Ami nem támogatja az egészséges fejlődést: bugyikenguru és a kifelé fordítás >>
Segítség a nektek megfelelő babahordozó kiválasztásához >>
Találd meg a stílusod >>

Ki írkál itt?

Gremsperger Emese 3 gyermek anyukája, a Gremese Babahordozók készítője, baba- és gyermekhordozási tanácsadó.Gremsperger Emese 3 gyermek anyukája, a Gremese Babahordozók készítője, baba- és gyermekhordozási tanácsadó. Keress és kérdezz...

+36-70/326-50-71 emese@gremese.hu