Kosarad A kosarad üres... egyelőre :) Szeretném megrendelni »

Miért hordozd a kisbabád?

A kisbabás hétköznapok és a szabad kezek hiánya

Ha baba érkezik a családba...Ha baba érkezik a családba, az a világ leggyönyörűbb eseménye és pár pillanatra megállni látszik az idő.
Azonban hamar rádöbbensz, hogy kicsi kincsed mosolyának gyönyörködésétől még nem lesz kész az ebéd, és nem lesz rend otthon. Vissza kell térni a régi kerékvágásba... de valahogy ez már nem ugyanaz a "kerékvágás".
Babával főzni, vasalni, mosni, mosogatni, postáshoz kimenni, teregetni, telefonálni, vásárolni - és még sorolhatnám – nem mindig olyan egyszerű, pláne ha ébren van a kis drága, és neki csak anya kell. Ami annyit jelent, hogy csak a karodban nyugszik meg.

Felveszed és próbálod végig gondolni, hogyan tudnál egy kézzel ebédet készíteni. A telefonon rendelés hosszú távon nem megoldás. :) Gondolsz egyet, beteszed a lakásban a babakocsiba, járókába, ilyen olyan fotelekbe, hintákba, székekbe. De ő csak sír, és kéredzkedik hozzád. Majd miután felemelted, a sírás egy csapásra megszűnik. Ez teljesen természetes folyamat, bővebben itt olvashatsz erről.

Karodban cipeled, vagy a mellkasodon alszik. Lehet, hogy még a pizsid is rajtad van, és egyetlen vágyad van, hogy kijuss a vécére. A lakás romokban, kaja sehol. Ha ez nem lenne elég Apa miután hazajött a munkából, csak azt kérdezi: "Mit csináltál egész nap?".

Szüksége van rád, avagy hogyan működik a baba?

A probléma hátterében a babád életkori sajátosságai állnak, nincs benne semmi különös.
A kicsik biztonságérzetének alapja a szülő érintése, tapintása, melegsége, anya-apa illata, hangja és persze látni őket, odabújni hozzájuk.
Ha a kicsid leteszed, az nála egyenlő a megsemmisüléssel. Képtelen ellátni magát, nincs biztonságban. Ha ölbe veszed megnyugszik, mosolyog, mert neki te vagy a levegő, te vagy az élet, te adod a biztonságot.
Nem akar ő sokat, csak amit a pocakban megszokott. Hiszen eddig is hordoztad.

A megoldás egyszerű: hordozd a babádat!


Hordozva olyan könnyű, szinte már csalás...

A babahordozás praktikus...

Ha hordozod a babádat, akkor lesz két szabad kezed és a mindennapos teendőidet gond nélkül el tudod végezni. Mosás, főzés, teregetés, bevásárlás, postáshoz kiszaladás többé már nem okoz gondot. Nem stresszelsz sem te, sem a babád a sírás miatt, mert a kicsi nyugodt lesz, mivel megkapja azt a fizikai kontaktust, biztonságot, és ingereket, amik az ő optimális testi és lelki fejlődéséhez elengedhetetlenek. Kielégül mind a Te, mind a babád hordozási igénye, az eredmény tiszta lakás, meleg ebéd, és stresszmentes család. A stressz elleni védettségről bővebben itt olvashatsz.

 

A hordozás szabadság...A babahordozás szabadságot ad...

A hordozás szabadságot is ad neked, könnyedén kimozdulhatsz babáddal és olyan lehetőségek is megnyílnak, amelyek babakocsival nem, vagy csak nehézségek árán.

Kiszabadulsz a négy fal közül, és átlépsz a babakocsid korlátain.
Visszakaptad a kezeidet, a babád a lehető legjobb helyen pihen, és innentől nem gond a boltban közlekedés, a lépcsőn járás, a mozgólépcső, tömegközlekedés, a kirándulás nehezebb terepen.

 

A babahordozás egészséges...

A hordozás segít kielégíteni babád biztonságérzetét: a kicsi érezhet, szagolhat, hallhat és láthat téged, így biztosítva az egészséges mentális fejlődés alapfeltételeit.

Babádat folyamatos ingerek érik, a ringó mozgás miatt fejlődik az egyensúly érzékelése is, és ez pozitívan hat az agy fejlődésére. Fejmagasságból látja a világot, amely sokkal érdekesebb, mint a babakocsiban feje fölé lógatott csörgő.

A hordozóban folyamatos biztonságban van, te azonnal tudsz reagálni már az apró jelzésekre, ezért bizonyítottan kevesebbet sírnak, nyugodtabbak és érzelmileg kiegyensúlyozottabbak a hordozott babák. Mert a folyamatos ringatás nyugtatóan hat rájuk.

Ortopéd szempontból is...

Babád pozitív mentális és fizikai igényének kielégítése mellett a hordozás kedvezően hat rá ortopédiai szempontból is. A megfelelő hordozó és kötés megválasztásával biztosítva van a helyes terpesztartás, vagy „M” lábtartás, mely elengedhetetlen a csípő egészséges fejlődéséhez (lábak a köldök vonaláig felhúzva, a combok vízszintesek vagy „M” alakot formáznak). Csípőficamos és/vagy terpeszpelenkát hordó babáknak kifejezetten jótékony hatású, de megelőzésként is alkalmazhatjuk. A lábak térdtől szabadon kalimpálhatnak, serkentve a vérkeringést, a nyirokkeringést, nem beszélve arról, hogy mindeközben a baba izommunkát is végez.

A babahordozás gyógyít...

Ha elolvasod a „Hogyan gyógyít az ölelés” cikkemet, akkor sok mindenre választ fogsz kapni.

Tény, hogy az anyai test és a baba testének hője testkontaktus esetén kiegyenlítődik. Lázas, beteg, fogzásos időszakban ennek köszönhetően enyhe lázcsillapítás jön létre.
A sírást, mely stresszel jár, hamar gyógyítja, a testkontaktus során felszabaduló oxitocinnak köszönhetően.
Minden fájdalom, rossz érzés, hiányérzet megszűnik és gyógyul, ha a babád az öledben van, vagy hordozod.
Szeparációs szorongás esetén is nagy segítség, mikor a kicsi matricaként tapad rád, és követi minden lépésedet. Gyógyítja a szorongását. Az ölelés csodájáról, gyógyító hatásáról itt olvashatsz. 
Ha pedig gyermeked mellé érkezik a kisbabád, akkor a babahordozás gyógyír a testvérféltékenységre is, melyről bővebben itt olvashatsz.

Ortopéd szempontból a fent említett megelőző tulajdonságon túl gyógyító hatása is van a hordozásnak. Ha a baba hypotón, tehát laza, vagy éppen - ellenkezőleg - kötött izomzatú, helyesen hordozva javul az állapota. A fej, karok és lábak mozgástere megvan. Az anyai test mozgására reagálva a kicsi mikromozgásokat végez, ami – többek között – izomfejlesztő is. Kötött csípőjű, izomzatú babánál az optimális pozíció miatt a babának segít a javulásban a terápiás jelleggel használt hordozás.

Korábban már írtunk, hogy javult a kisfiam kötött csípője a mei tai használatával. A 4 hónapos vizsgálat után kijelenthetem, hogy teljesen szabadon mozog a kisfiam csípője! Terpeszpelenka helyett minden nap apával sétáltunk a kertben a mei tai-ban, és még az orvosok is nagyot néztek az eredményt látva! Köszönjük mei tai!!Katalin Fatma Celikbilek
facebook hozzászólás

 

Ha belevágsz a babahordozásba, a lehető legjobb dolgokban lesz részetek. Nem csak kettőtöknek, hanem az egész családodnak. Mindennapos rutinná, mindennapos segítséggé válik.

A babahordozás egy életre szóló ajándék.
Hordozz te is! Válaszd ki a nektek való hordozót! Mi szívesen segítünk!

Oldalainkon megismerkedhetsz a helyes babahordozással és segítünk az eszközválasztásban is:
Ismerd meg a helyes babahordozást »
Helyes, ha hordozol, de helyesen hordozol? »
Hogyan válassz babahordozót »
Milyen babahordozó való egy újszülöttnek? >>

Termékeink között megtalálhatod kedvenc babahordozódat:
Böngéssz hordozóink között vagy Tervezd meg saját hordozód

Hordozz praktikusan! Viseld stílusosan! - Gremese

Ki írkál itt?

Gremsperger Emese 3 gyermek anyukája, a Gremese Babahordozók készítője, baba- és gyermekhordozási tanácsadó.Gremsperger Emese 3 gyermek anyukája, a Gremese Babahordozók készítője, baba- és gyermekhordozási tanácsadó. Keress és kérdezz...

+36-70/326-50-71 emese@gremese.hu