A helyes babahordozás fontosabb szabályai

Helyesen hordozva kényelmesebb és egészségesebb mindkettőtöknek

Helyes babahordozásA hordozás öröm és egy életre szóló ajándék mamának és babának egyaránt. A babahordozás alapvető szabályainak ismerete segít neked abban, hogy a babahordozód helyesen használd mindkettőtök maximális biztonsága, egészsége és kényelme érdekében.
Ismerd meg a helyes babahordozás alapjait és hordozz okosan!


A helyes babahordozás fontosabb szabályai

A legfontosabb a babák számára a testkontaktus, ami megadja nekik azt a biztonságot, amire az egészséges fejlődésükhöz szükségük van. A lényeg a testközelségen van, ám nem árt tudnod azt, mire figyelj akkor, amikor babahordozóba teszed a babádat. Nagyon sok remek, ortopéd szempontból egészséges tartást adó hordozóeszköz létezik, és vannak olyanok, amiket érdemes kerülni, mert nem éppen a legkényelmesebbek, és legegészségesebbek. Erről részletesen itt olvashatsz.

 

De lássuk, mire is kell figyelned:

  • Ügyelj arra, hogy megfelelően támaszd meg a csípőövet, a lába legyen terpesz, vagy inkább "M" lábtartásban. Újszülöttnél csak az utóbbi fog megvalósulni, mert egyrészt ezzel a lábtartással szépen fog gömbölyödni a háta - létrehozva egy komfortos, pocakléthez közeli pozíciót -, másrészt a kontraktúrák* miatt valószínűleg nem fog engedni más lábtartást. Az újszülöttek hordozásáról bővebben itt olvashatsz.
  • A hordozó nem baj, ha nem ér ki térdhajlatig. Vannak olyan eszközök, pl. csatosok, amik combközépig érve is vízszintesen tartják a gyermek lábát. Ez teljesen megfelelő, valamint az sem baj, ha az eszköz nem ér tökéletesen ki a térdhajlatig.
  • Az álla alatt legyen két ujjnyi szabad hely az akadálytalan levegővétel miatt, tehát ne rogyjon bele a hordozóba. Ha aggódsz, hogy kap-e elég levegőt a baba a hordozóban, akkor ezzel kapcsolatban olvasd el az idevágó cikkemet.
  • Pontról pontra legyen megtámasztva, a háta "C" alakban görbüljön. Fejét nem tartó picit tarkóig támassz meg, ha elalszik, a kendőszárral rögzíteni tudod a fejecskét.
  • Kellően szorosan kösd magadra, tehát ha hajolsz, a babád ne mozduljon el tőled. Persze nem kell "megfulladnod", meg kényelmetlenül lenned, de ha úgy érzed, hogy mindenféle gond nélkül tudod még az eszközt szorosabbra venni, akkor húzzál, állítsál rajta.
  • Babahordozás helyesenElsődleges hordozási forma a függőleges. De ha kényelmes neked az, ha a baba félig ülő pozícióban van, akkor hordozd úgy. A lényeg, hogy kényelmes legyen mindkettőtök számára, és a baba feje magasabban legyen, mint a feneke. A kifelé fordított hordozás nem tartozik az egészséges helyzetek közé, erről részletesen itt olvashatsz.
  • Támaszd meg a babát a mozgásfejlettségi szintjéhez mérten. Amijét nem tartja, azt támaszd meg, ölelje körül a hordozó. Ha a felsőtestét már szépen tartja, és szeretné kitenni a kezeit, akkor hónaljig megtámasztva ezt meg tudod oldani.

 

Ha ezekre a dolgokra figyelsz, akkor biztos lehetsz benne, hogy babád a lehető legjobb helyen van, a lehető legjobban támogatod a fejlődését, és az eredmény egy nyugodt baba, és stresszmentes család.

*A kontraktúra az ízület mozgásának meghatározott irányú és terjedelmű korlátozottsága.

A babahordozás egy életre szóló ajándék.
Hordozz te is! Hordozz okosan! Mi szívesen segítünk!

Oldalainkon megismerkedhetsz a helyes babahordozással:
Miért hordozd a kisbabád »
Helyes ha hordozol, de helyesen hordozol? »
Hogyan válassz babahordozót »


Termékeink között megtalálhatod kedvenc babahordozódat:
Böngéssz hordozóink között vagy Tervezd meg saját hordozód