Kosarad A kosarad üres... egyelőre :) Szeretném megrendelni »

A helyes babahordozás fontosabb szabályai

Helyesen hordozva kényelmesebb és egészségesebb mindkettőtöknek

Helyes babahordozásA hordozás öröm és egy életre szóló ajándék mamának és babának egyaránt. A babahordozás alapvető szabályainak ismerete segít neked abban, hogy a babahordozód helyesen használd mindkettőtök maximális biztonsága, egészsége és kényelme érdekében.
Ismerd meg a helyes babahordozás alapjait és találd meg a nektek való babahordozót!


A helyes babahordozás fontosabb szabályai

A legfontosabb a babák számára a testkontaktus, ami megadja nekik azt a biztonságot, amire az egészséges fejlődésükhöz szükségük van. A lényeg a testközelségen van, ám nem árt tudnod azt, mire figyelj akkor, amikor babahordozóba teszed a babádat. Nagyon sok remek, ortopéd szempontból egészséges tartást adó hordozóeszköz létezik, de vannak olyanok, amiket érdemes kerülni, mert nem éppen a legkényelmesebbek, és legegészségesebbek. Erről részletesen itt olvashatsz.

 

De lássuk, mire is kell figyelned:

  • Ügyelj arra, hogy megfelelően támaszd meg a csípőövet, a baba lába legyen terpesz, vagy inkább "M" (terpesz guggoló) lábtartásban (térdek kb. köldök magasságáig felhúzva). Újszülöttnél csak az utóbbi lábtartás fog megvalósulni, mert egyrészt ennél a pozíciónál fog egészségesen gömbölyödni a háta - létrehozva egy komfortos, pocakléthez közeli helyzetet-, másrészt a kontraktúrák (ízületek korlátozott mozgása) miatt valószínűleg nem fog engedni más lábtartást. Az újszülöttek hordozásáról bővebben itt olvashatsz.
  • A hordozó érjen térdhajlattól térdhajlatig. Vannak olyan eszközök, pl. csatosok, amik combközépig érve is vízszintesen tartják a gyermek lábát. Ez teljesen megfelelő, tehát az sem baj már járó kisgyermeknél, ha az eszköz nem ér ki tökéletesen térdhajlatig. A nagyobb kényelem miatt azonban csatosoknál használhatsz terpeszbővítőt.
  • Az álla alatt legyen két ujjnyi szabad hely az akadálytalan levegővétel miatt, tehát ne rogyjon bele az eszközbe. Ha aggódsz, hogy kap-e elég levegőt a baba a hordozóban, akkor ezzel kapcsolatban olvasd el az idevágó cikkemet.
  • Az újszülött pontról pontra legyen megtámasztva, a háta "C" alakban görbüljön. Fejét nem tartó babát tarkóig/fül középig támassz meg a hordozóval. Ha a felsőtestét már szépen tartja, (kb. 4 hónapos kor) és szeretné kitenni a kezeit, akkor hónaljig megtámasztva ezt meg tudod oldani. Ez csak egy lehetséges opció.
  • Kellően szorosan kösd magadra, tehát ha hajolsz, a babád ne mozduljon el tőled. Ne legyen számodra fojtó érzés, nem kell kényelmetlenül lenned, de ha úgy érzed, hogy mindenféle gond nélkül tudod még az eszközt szorosabbra venni, akkor húzzál, állítsál rajta.
  • Babahordozás helyesenElsődleges és legegészségesebb hordozási forma a függőleges. Ha kényelmes neked az, hogy a baba félig ülő pozícióban van, akkor hordozd úgy. A lényeg, hogy kényelmes legyen mindkettőtök számára, és a baba feje magasabban legyen, mint a feneke. A kifelé fordított hordozás nem tartozik az egészséges helyzetek közé, erről részletesen itt olvashatsz.
  • Hogyan támaszd meg a hordozóval babád. Újszülötteket minimum tarkóig/fülközépig, 4 hónapos babákat legalább a vállukig. Ezek a minimum határok, ettől természetesen eltérhetsz, pl. fél évest is megtámaszthatsz tarkóig - ha engedi. Addig jó egy hordozó, amíg minimum lapockáig támaszt, és a combokat minimum vízszintesen tartja.

 

Ha ezekre a dolgokra figyelsz, akkor biztos lehetsz benne, hogy babád a lehető legjobb helyen van, a lehető legjobban támogatod a fejlődését, és az eredmény egy nyugodt baba, és stresszmentes család.

A babahordozás egy életre szóló ajándék.
Hordozz te is! Válaszd ki a nektek való hordozót! Mi szívesen segítünk!

Oldalainkon megismerkedhetsz a helyes babahordozással:
Miért hordozd a kisbabád »
Helyes ha hordozol, de helyesen hordozol? »
Hogyan válassz babahordozót »


Termékeink között megtalálhatod kedvenc babahordozódat:
Böngéssz hordozóink között vagy Tervezd meg saját hordozód

Ki írkál itt?

Gremsperger Emese 3 gyermek anyukája, a Gremese Babahordozók készítője, baba- és gyermekhordozási tanácsadó.Gremsperger Emese 3 gyermek anyukája, a Gremese Babahordozók készítője, baba- és gyermekhordozási tanácsadó. Keress és kérdezz...

+36-70/326-50-71 emese@gremese.hu