Kosarad A kosarad üres... egyelőre :) Szeretném megrendelni »

Lépegető reflex vs. talpas rugdalózó a babahordozásban

Hordozhatunk rugiban?

Tévhit

Sok helyen találkozom azzal a tévhittel (főleg a facebookon, mint jótanács), hogy rugdalózó nem jó babahordozáshoz, mert az kiváltja a babánál a lépegető reflexet. Ha hall valaki egy információt, érdemes annak utána járni, mit is hallott,  helyes-e az információ, amit nyilvánosan tanácsként le szeretne írni, mert sokan készpénznek veszik az olvasottakat. Pláne ha az a facebook-on van fent. :) Aki pedig ilyet olvas, az győződjön meg arról, ki írja, mennyire hiteles a forrás, mennyire helyes az információ. :)

Nos én most szeretném a tévhitet eloszlatni, és tisztába tenni ezt a dolgot. :)

Lépegető reflex vs. talpas rugdalózó a babahordozásban

Milyen tanáccsal, információval lehet találkozni?

Azzal, hogy a rugdalózóba felöltöztetett baba lábfeje hátrafeszül, és ez kiváltja a babahordozás során a lépegető reflexet, ami nem jó!

Évekkel ezelőtt részt vettem egy ortopéd témájú konferencián (2009 óta folyamatosan képzem magam a babahordozás témakörében). Ott ortopéd szakorvosok beszéltek a hordozott babák csontozatáról, ahol is a lépegető reflex is szóba került.

Bevallom őszintén, én is hordoztam a gyerekeimet rugiban. Elég sokat, mert praktikus volt annál az oknál fogva, hogy a ruha nem csúszott fel a hátukon, mikor a hordozóba tettem őket. Egyszer sem tapasztaltam azt, hogy lépegettek vagy tapostak volna. Nem is tudtak volna, ezért:

Tény

A lépegető reflex egy elemi mozgásforma, velünk születik. Ennek a reflexnek a kiváltásához bizonyos feltételeknek teljesülniük kell. A babát meg kell fogni a hóna alatt, fel kell emelni. A talpát egy kemény felülethez kell érinteni úgy, hogy kicsit előre kell dönteni a felsőtestét. Így lépegetni fog. A lépegető reflex a baba 6 hetes kora körül kioltódik.

 

Kiváltható a lépegető reflex babahordozás során?

Mivel a babahordozóban teljesen tehermentes állapotban van a baba, és a lábai nem érintenek kemény felületet, nem fogjuk a hónuk alatt őket, és nem döntjük előre a felsőtestüket, hogy "menjenek", ezáltal a reflexet nem tudjuk kiváltani. Ha rugiban van, ha nem. Ha vissza van feszítve a lábfeje, ha nem. 
Ha pedig a baba elmúlt 6 hetes, akkor hiába próbálkozunk a reflex előhozatalával, nagy valószínűséggel nem fog sikerülni.

Hordozhatunk-e rugdalózóban?

Persze! Mint fent írtam, nagyon is praktikus megoldás, hogy ne ugorjon fel a ruha a baba háta közepére, ha hordozóba kerül. Ortopéd szempontból nem tudom megmondani, hogy milyen problémák merülhetnek fel egy rugi által visszafeszített lábfejjel (mert nem vagyok ortopéd orvos), de a kényelem szempontjából válasszunk minimum egy számmal nagyobb rugit.
Ugyanis a hordozóba tett baba lába terpesz lábtartásban, vagy terpesz/guggoló lábtartásban van. Utóbbi esetben a lábak "M" alakot vesznek fel. Ha ebben a pozícióban van a baba a rugiban, az anyag "el fog fogyni" a kis lábakon, a lábfejek pedig hátrafeszülnek.
Ha egy számmal nagyobb a rugi, ilyen gond nincs.

Tehát a lépegető reflex kiváltása miatt egy percig sem kell aggódni, hordozás közben nem lehet kiváltani.

Milyen ruházatban ne hordozzunk?

Vannak olyan nadrágok, amik a babák mozgását - sok esetben - erősen korlátozzák. Ezek a farmerek és vászon nadrágok. Babahordozáshoz majdnem, hogy alkalmatlanok (bár farmer és farmer között is van különbség).
A lényeg az - babahordozástól függetlenül -, hogy olyan nadrágot adjunk a babára, ami nem korlátozza őt a szabad mozgásban. Amiben tud kúszni, mászni, ülni, terpeszteni, stb. Nagyon cuki egy kicsi fiú farmerban (az enyémeknek is volt és van), de ha babahordozásról van szó, válasszunk a kicsinek kényelmes, szabad mozgást biztosító darabot.

Ki írkál itt?

Gremsperger Emese 3 gyermek anyukája, a Gremese Babahordozók készítője, baba- és gyermekhordozási tanácsadó.Gremsperger Emese 3 gyermek anyukája, a Gremese Babahordozók készítője, baba- és gyermekhordozási tanácsadó. Keress és kérdezz...

+36-70/326-50-71 emese@gremese.hu