Kosarad A kosarad üres... egyelőre :) Szeretném megrendelni »

Itt az ősz! Kirándulás és babahordozás

Babahordozók kiránduláshoz, avagy mennyit lehet a baba a hordozóban?

Te is úgy gondolod, hogy az őszi időszak a legjobb alkalom a családi sétákra, túrázásra, kirándulásra? Nem kell az ősz szerelmesének lennünk, hogy erős vágyat érezzünk ilyenkor a természetben tölteni el szabadidőnket.

Sokan gondolunk szomorúan arra, hogy elmúlt a nyár, de ez az évszak, különösen ez a mostani gondoskodik arról, hogy könnyebb legyen az átmenet a hűvösebb, rosszabb, télre forduló időbe.

Remek lehetőséget nyújt ez színpompás, már nem túl meleg, de még mindig kellemes hőmérsékletű idő az erdei sétákra, túrázásra, kirándulásra. Ki-ki vérmérséklete, sportos mentalitása szerint vetheti bele magát az ősz kínálta lehetőségekbe.

Néhány ötlet, jó tanács, hogy úgy alakulhassanak a dolgok, ahogy eltervezted.

Itt az ősz! Kirándulás és babahordozás

Néhány kérdés, amit jó előre érdemes tisztázni, ha kézben szeretnénk tartani az események alakulását.

Nézzük hát!

Az első, és legfontosabb, hogyan hódolhatunk az évszak nyújtotta élvezeteknek, ha kisgyerek, netán csecsemő van a családban?

Vajon hány hónapos kortól vihetjük magunkkal a kicsit, milyen hosszú sétákra?

Milyen terepre induljunk, illetve hogyan vigyük magunkkal a legifjabb családtagot?
Számos megoldás létezik.

A karban és nyakban cipelés tapasztalatát követően, hamar két "iskolára" redukálódik a választási lehetőségek sora.

Ez pedig nem más, mint, hogy hordozó vagy babakocsi?

Nézzük a babakocsit.

Kiváló választás kiépített utakra, rá lehet akasztani az elemózsiás táskát, a plusz kabátokat, és még esetleg a nagyobb testvér elfáradása esetén is komoly segítség lehet.

Számos előnye ellenére, komoly akadályokba ütközhetünk - bármilyen nagykerekű, sportváltozatról legyen is szó, ha igazán túrázásra, erdei kalandokra vágyunk.

Hamar más megoldás után nézünk, ha már megvolt babakocsival a vízmosta, köves erdei sétaút, ha megpróbáltunk már feljutni vele egy kisebb domboldalon, vagy csak néhány esős nap után kerekedtünk fel vele egy erdei sétára. Ha szeretjük a változatosságot, szívesen térünk le a megszokott ösvényekről, kitaposott utakról és dacolni szeretnénk az időjárás viszontagságaival, más megoldást kell választanunk.

Igazi szabadságot egy jó babahordozó ad a természet nyújtotta kalandokhoz!

Sok kérdés merül fel ezzel kapcsolatban is.

Nem káros-e ez baba számára? Mennyi ideig lehet a baba a hordozóban? Milyen hordozót válasszunk?

Vegyük sorra!

Nem káros!

Egy jó hordozóban a gyerek nem ül, hanem a mozgásfejlődésének megfelelő terheletlen pozícióban támasztja meg a hordozóeszköz, ami ortopédiai szempontből kedvező, illetve a baba számára kényelmes.

Mennyi ideig lehet a baba a hordozóban?

Ha nem is Csomolungmának vágtok neki, de úgy néz ki, hogy órákon keresztül rajtad lesz a baba, nincs azzal semmi baj. Nálunk ortopéd szempontból egészséges, csípő és gerincbarát eszközöket találsz. Plusz mivel a baba rajtad van, a lehető legbiztonságosabb helyen, nem érheti semmi baj. Ha felébredt, mozogni szeretne, vagy csípi a popóját a pisi, kaki, azt úgyis jelezni fogja, és akkor leveszed magadról, és kis pihenő után, a probléma orvoslását követően folytathatjátok is az utat. Hosszabb túrákra, sétákra olyat célszerű választani, ami egyenletesen oszlatja a súlyt az egész felsőtesteden, tehát nem egyoldalú statikus terhelést okoz használat közben.

Milyet válasszunk?

Minden hordozótípusnak megvan a maga előnye és hátránya.

Mindenképp azt javaslom a kirándulások előtt, hogy pihend végig a gyermekágyas időszakot. Ha már tudod hordozni otthon hosszabb távon a babádat, és te is nagyobb sétákat tudsz megtenni, akkor vágjatok bele. 

Ha a rugalmas kendőt választod, babád végig biztonságban, és puha ölelésben fogja szívni a friss erdei levegőt. Kis súlyú babánál, elöl hordozással is hosszabb távokat tudsz megtenni.

Féloldalas terhelést okoz csípőnhordozásnál a karikás kendő, de ha a babád még annyira pici, hogy elől tudod hordozni, akkor vidd elől a karikásban.

Ha babád még picike, de a gyermekágyon már túl vagytok, akkor az állítható baby tai remek választás lehet. Használhatod elől, csípőn és háton történő hordozásra is. Kisebb kirándulások alkalmával inkább elől, hosszabb távok esetén inkább háton célszerű benne vinni (de ez valamennyi babahordozóra érvényes). Ez a típus könnyen a baba méretére állítható, ölelős, szellős, nagy kedvenc!

Ha a klasszikus eszközöket kedveled, és babád elérte a kb. 3 hónapos kort, akkor a mei tai lesz nektek a legmegfelelőbb. Ahogy a baby tai-nál, itt is három pozícióban tudod hordozni a babádat.

A fenti 3 eszköznél érdemes figyelembe venni, hogy ha nem otthon kötöd magadra, a kötésnél a kendő, a pántok leérhetnek a földre. Az a rész, ami a földet éri, nem érintkezhet a babával, de ha indulás előtt bedobod a pántokat a kocsiba, miután kiszálltál az autóból, ha kifigyelsz egy jó helyet, biztos tudsz úgy kötni, hogy a pántok, kendő nem ér le a földre. Akár állj egy pad mellé, vagy megkérheted a férjededet, kísérődet, hogy segítsen.

Az igazi nagyágyú, a kirándulásokra termett hordozóeszköz, az "apukák kedvence" nem más, mint a csatos hordozó. A vastag derékpánt, a dupla vállpárnázás remek súlyelosztást és kényelmet biztosít akár az órákon át tartó túrázáshoz is. Ez egy igazi, háton történő hordozásra teremtett eszköz, de persze elől is tudod vinni benne a babádat.

Ez azért fontos szempont, mert ahogy nő a baba súlya, az elől történő hordozás egyre megterhelőbb lesz a hordozó személy számára. Ilyenkor érdemes odafigyelni a testünk jelzéseire. Általában a baba 5-7 kilós súlyánál érezzük, hogy érdemes háton hordozásra váltani.

Mind a csípőn, mind a háton hordozás kímélőbb megoldás a baba súlya szempontjából.

Ha hosszabb ideig kirándulsz tehát, tartsd szem előtt, hogy a lehetőségekhez mérten főként háton hordozz! Az ember, testi adottságaiból adódóan, alapvetően háti hordozásra született. Az elölhordozás súlyhatára 5-7 kg. Ez a papírforma, függ az egyéni testi adottságoktól is, ettől el lehet térni, de tény, hogy az elől vitt nagy súly megterheli a hátadat, derekadat, gátadat. Figyelj magadra, ha megterhelő már elől vinni a babát, tedd hátra! Ne félj, nagy lépés, tudom, de nem kell félden, fogod tudni, mit csinál hátul. Érezni fogod!

A hordozás biztosítja számodra leginkább, hogy természetes módon élvezhesd azt a programot, ami feltölti energiával, jókedvvel, életerővel az egész családot.

Vágjatok neki bátran a hegyeknek, erdőknek, tanösvényeknek, kalandparkoknak, állatkerteknek. Egy egészséges, nektek való babahordozóval bárhová el tudtok jutni. Nincsenek korlátok.

Ha ősz, akkor kirándulás! Akkor hordozóra, azaz … sétára, túrára, kirándulásra fel!

Hogyan öltöztesd a babádat hidegben?

Erre a kérdésre nem is olyan egyszerű válaszolni, mert függ a hőmérséklettől, attól, hogy te és a babád mennyire vagytok fázósak, izzadósak. Minden esetre olvasd el a Babahordozás hidegben, télen cikkemet segítségül, illetve nézz szét szuper hordozótakaróink között. 

Ha kérdésed lenne, esetleg még mindig nem tudod, melyiket válaszd, hogy mely hordozó lenne számodra a legmegfelelőbb, olvasd el cikkünket, melyben biztos megtalálod a választ kérdésedre, azaz hogyan válassz magadnak babahordozót.

Ki írkál itt?

Gremsperger Emese 3 gyermek anyukája, a Gremese Babahordozók készítője, baba- és gyermekhordozási tanácsadó.Gremsperger Emese 3 gyermek anyukája, a Gremese Babahordozók készítője, baba- és gyermekhordozási tanácsadó. Keress és kérdezz...

+36-70/326-50-71 emese@gremese.hu